Qatari Diar se povlači sa crnogorske obale

Opozicija je ocijenila da je ova odluka poražavajuća u vremenu kada se zemlje u svijetu nadmeću privlačenju svježeg kapitala (Al Jazeera)

Državni investicijski fond Katara Qatari Diar odlučio je zaustaviti projekt izgradnje ekskluzivnog hotelskog naselja “Beyond Horizon” ranga pet plus zvjezdica u uvali Pržno kod Tivta i obustaviti poslovanje u Crnoj Gori, javili su u srijedu podgorički mediji.

“Nakon više od tri godine marljivog planiranja i velike posvećenosti pripremnim poslovima, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem trenutno čine projekat na ovoj lokaciji neodrživim. Stoga Qatari Diar povlači svoje planove za razvoj projekta vrijednog 350 miliona eura i postepeno obustavlja svoje operacije u Crnoj Gori”, objavile su podgoričke Vijesti, pozivajući se na izvore iz uprave katarske kompanije, prenosi Hina.

Prema planu, kompleks je trebao biti završen i otvoren ove godine, ali se od toga odustalo.

Novi hotel trebao je imati 150 smještajnih jedinica, a u hotelskim depandansama još 76.

Ministarstvo najavilo razgovore

Iz crnogorskog Ministarstva turizma saopćeno je u srijedu da će sljedećih dana razgovarati s upravom Qatari Diara u Crnoj Gori, kako bi dobili potpuniju informaciju o problemima koji stoje na putu realiziranja ove investicije, jer “nemaju službenih saznanja o navodnoj odluci državnog investicijskog fonda Katara da zaustavi projekat izgradnje ekskluzivnog turističkog resorta i obustavi poslovanje u Crnoj Gori”.

Atraktivnu lokaciju od gotovo 300.000 kvadratnih metara u uvali Pržno Qatari Diar je za skoro 25 miliona eura prije četiri godine kupio od tivatskog hotelsko-turističkog preduzeća Primorje.

Na vijest da je Qatari Diar odustao od investicije u Tivtu reagirala je i opozicija, ocijenivši da je to za Crnu Goru poražavajuće u vremenu kada se zemlje u svijetu nadmeću u ponudama i načinima privlačenja svježeg kapitala.

Opozicija je pozvala Vladu u Podgorici “da bude posvećena kako privlačenju, tako i zadržavanju investitora koji imaju namjeru da ulože kapital”.

Izvor: Agencije