Renzi želi radikalni zaokret i brze reforme

“Subito” – brzo, jedna je od najdražih riječi Mattea Renzija, novog italijanskog premijera. Želi napraviti radikalan zaokret i brze reforme i obećao je da će ostvarivati po jednu mjesečno.

Nakon tog obećanja, prinosi na italijanske državne obveznice su porasli. Pitanje koje svi sada postavljaju je – hoće li Renzi održati data obećanja? Mnogi u toj državi su skeptični.

Sedmica mode u Milanu u punom je jeku, a Italija je u centru pažnje ostatka svijeta. Ipak, ove godine najviše sjaja i slave dobio je novi premijer. Renzi je dobio i povjerenje parlamenta. Obećanja je mnogo.

“Prije nego što preuzmemo predsjedavanje Evropskom unijom, moramo riješiti pitanja nezaposlenosti, fiskalne reforme, državne administracije i pravnog sistema”, kazao je.

Prvi korak trebao bi biti smanjenje doprinosa na plaće, što bi kompanijama olakšalo zapošljavanje novih radnika. Također, premijer planira povećati naknade za nezaposlene. Analitičari tvrde da će te reforme opteretiti ionako preopterećen državni budžet.

“Zbog velikog duga, Italija neće moći podnijeti ove reforme, osim ako se novac ne sakupi iz drugih sektora. To znači – rezovi u javnoj administraciji i, vjerovatno, penzijske reforme. Renzi je i ranije donosio teške odluke. Dok je bio gradonačelnik Firence, smanjio je broj zaposlenih u javnoj administraciji. Ali, sada je riječ o potpuno drugačijem nivou”, navodi analitičar Neil Unmack.

Dodatne potvrde

Renzi se nada da će njegov izbor ministra ekonomije pokazati ozbiljnost. Ugledni ekonomista Pier Carlo Padoan položio je zakletvu u ponedjeljak. Ali, ekonomski analitičari tvrde da investitori traže dodatne potvrde.

“Moguće je da ekonomske reforme ne uspiju i da ne dobiju većinsku podršku. Vidjeli smo da je dobio povjerenje parlamenta, ali nije imao broj glasova koji je imao njegov prethodnik krajem prošle godine. Investitori pomno prate da vide hoće li podrška parlamenta rasti”, smatra Jane Foley, devizni strateg Rabobanke.

Prinosi na italijanske obveznice zabilježili su rast na otvaranju berzi u srijedu ujutro. Iz Nacionalne banke Australije tvrde da je rast uzrokovan prilagođavanjem portfolija investitora, ali i drugim razlozima.

“Interes investitora u Italiji odmakao se od tradicionalnih, odnosno atraktivnih djelatnosti. Mislim da je prihvatljivo staviti znak pitanja na trajanje takvog trenda. Ali, ne mislim da je to odraz sumnje ili rasta političkog rizika. Mislim da je situacija sasvim obrnuta”, kaže Nick Parsons, tržišni strateg Nacionalne banke Australije.

Bez sumnje, Renzi je preuzeo određeni politički rizik. Njegova odlučnost bit će stavljena na provjeru već u narednim mjesecima.

Izvor: Al Jazeera i agencije