Svjetska banka ukida 500 radnih mjesta

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim uputio je poruku zaposlenim (EPA)
Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim uputio je poruku zaposlenim (EPA)

Svjetska banka najavila je da će u iduće tri godine, kao dio širokog restrukturiranja s ciljem postizanja veće efikasnosti, ukinuti 500 radnih mjesta, što je izazvalo revolt zaposlenika, prenosi Hina.

U prvoj velikoj reorganizaciji SB-a od 1996. godine, koja bi trebala uroditi smanjenjem njenog budžeta za 400 miliona dolara, povećanjem konkurentnosti i pojačanim kreditiranjem zemalja u razvoju, ukinuto bi bilo blizu 11 posto od ukupno 4.500 radnih mjesta u finansijskom, istraživačkom, sigurnosnom i odjeljenju ljudskih resursa, koji čine približno četvrtinu ukupno zaposlenih u Banci.

Neki od tih 500 zaposlenika koji bi dobili otkaz mogu se prijaviti za poslove u drugim odjeljenjima, u kojima će u idućem periodu biti zaposleno između 230 i 250 osoba, poručila je Svjetska banka, koja pruža finansijsku i tehničku pomoć zemljama u razvoju.

Na kraju će bez posla ostati blizu 250 radnika, rekao je predsjednik SB-a Jim Yong Kim u poruci zaposlenicima.

Radnici kritizirali poslovodstvo

Otpuštanja o kojima se već dugo nagađa, zajedno sa smanjenjem budžeta i unutrašnjom reorganizacijom, izazvala su protest zaposlenika, ali i strahovanja poslovodstva od šireg revolta u vrijeme kada se ta finansijska institucija bori s nizom globalnih izazova i kada nastoji ojačati svoj značaj.

Gotovo 300 zaposlenika koji su se okupili na sastanku u sjedištu SB-a u Washingtonu nakon najave reorganizacije poručilo je poslovodstvu da se previše fokusiralo na manje rezove budžeta, kao što su dodaci za obroke i parkiranje, umjesto na značajne promjene u kvalitetu i efikasnosti projekata i kreditiranja.

Razljutilo ih je i saznanje da je glavni finansijski direktor SB-a Bertrand Badre, koji je i zadužen za smanjenje troškova, ove godine dobio bonus od 94.000 dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

U američkom Washingtonu traje godišnje zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, na koje su stigli ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz cijelog svijeta. Zasjedanje prati Ivica Puljić.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO