I prodaja afričkog čaja u krizi zbog Egipta

Egipatska kriza pogađa i ostatak kontinenta, a afrički proizvođači samo gomilaju zalihe čaja, jer ga Egipćani više ne kupuju.

Cijena pada, a prihodi su sve manji i jeftini čaj doživljava krizu.

No, oni skupi prolaze kroz renesansu, jer su bogataši spremni da za dobar čaj izdvoje pozamašne iznose novca.

Pravi ljubitelji i znalci prepoznat će šalicu užitka, a to će im svakako pružiti čaj poznat pod imenom „Darjilingovo prvo rumenilo“ koji se pravi od prvog sezonskog lišća i na tržištu se može naći samo jedanput godišnje.

„Vrlo je popularan među ljubiteljima čaja. Zovu ga i šampanjcem među indijskim čajevima. Najbolji od najboljih“, tvrdi Lalith Lenadora, majstor za čaj u kompaniji East India.

Po cijeni od 49 dolara za sto grama ova mješavina nije tako jeftina.

Neki od čajeva su i skuplji, pa im cijena dostiže i 1.500 dolara za kilogram.

Žeđ za luksuzom

I pored tako visokih cijena, potražnja za ovim čajevima raste, a Indija i Kina pune džepove, jer su se cijene za godinu dana udvostručile, sve zahvaljujući novopečenim bogatašima i njihovoj žeđi za luksuzom.

„Ljude sve više zanima kakav čaj piju. Sve više poznaju čajeve. Zapravo, događa se sličan proces kao i s vinom posljednjih 20 do 30 godina. Čaj sada prolazi kroz neku svoju renesansu“, ukazuje Manan Bhansali iz East India Company.

Doduše, obični čajevi u vrećicama nisu iz Indije, već iz Afrike, gdje cijene čaja strmoglavo padaju čemu je razlog kriza u Egiptu, zemlji koja se po potrošnji čaja nalazi na šestom mjestu u svijetu.

Povrh svega toga, žetva u Keniji nikad nije bila bolja.

Za razliku od Kine i Indije, cijena čaja pala je za trećinu, odnosno na najnižu razinu u posljednje tri godine i iznosi 2,64 dolara po kilogramu.

Očekuje se da će cijene pasti još i više, što bi moglo ugroziti i kenijsku ekonomiju, jer Kenija slovi za najvećeg afričkog izvoznika čaja.

Izvor: Al Jazeera