Japanska kombinacija skutera i smartphonea

Japanska kompanija Terra Motors predstavila je električni skuter koji kombinira tehnologiju smartphonea i ekološku električnu mašinu motora. Tako je nastao “smartscooter”, koji cilja na kupce malo dubljeg džepa, s cijenom većom od 4.000 dolara.

Jednostavan, bijel i konektiran – to su premise na osnovu kojih je Terra Motors napravila skuter koji se povezuje sa smartphoneom. Svrha spajanja nije samo navigacija, nego i praćenje podataka poput pređene rute, vremena i kapaciteta baterije motora.

“Ovo je naše rješenje inovativnog, cool i futurističkog skutera. Tržište kupaca kojima je skuter namijenjen već duže vrijeme raste i mi smo prvi koji nude ovakav proizvod. Za našu kompaniju to je veoma bitno, kako bismo stvorili prednost u odnosu na kompanije iz američke Silikonske doline”, istakao je predsjednik kompanije Toru Tokushige.

Skuter je opremljen litijum-ionskom baterijom koja mu omogućava maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat. Bateriji je potrebno četiri i po sata da se napuni, a s punim kapacitetom može se preći gotovo 65 kilometara.

Serijska proizvodnja

Serijska proizvodnja počet će najesen u Vijetnamu, a prvih 2.000 jedinica od decembra prodavat će se u Vijetnamu i u Japanu.

“Mislim da ima perspektivnu budućnost, naročito zato što je cijena nafte nestabilna, pogotovo u Nepalu odakle ja dolazim. Možda ne sad, ali za tri-četiri godine ovaj skuter će imati značajnu poziciju na tržištu”, smatra Shilesh Goenka, potencijalni kupac.

Za sada se skuter može spojiti samo s Appleovim iPhoneom, ali razvija se i platforma za mobitele koji koriste operativni sistem Android. Naredni cilj je prikupljati podatke kako bi se napravile mobilne aplikacije pomoću kojih će kupac imati potpuni uvid u svoj skuter.

Proizvođači naglašavaju, uprkos obilju tehnologije, kako su glavne karte na koje igraju da je skuter ekološki prihvatljiv i da omogućava uštede na gorivu. Dva faktora koja, prema kompaniji, opravdavaju cijenu od 4.500 dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije