Turisti otkazuju rezervacije za Istanbul

Turska je među najpopularnijim turističkim destinacijama u svijetu. Politička kriza sada prijeti da ugrozi prihode od turizma. Stručnjaci smatraju da bi zemlji mogla biti nanesena dugoročna šteta ako nasilje bude nastavljeno.

Ljeti je obično cijeli Istanbul preplavljen turistima, ali sada je drugačija slika, kaže reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Neki turisti ne mogu doći do taksija zbog blokiranih ulica i postavljenih barikada.

“Ovo je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Istanbulu, ali Trg Taksim su sada okupirali demonstranti koji prijete da će ovdje ostati sve dok ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima. U ovom kvartu smješteni su hoteli, tržni centri i restorani. Postoji bojazan da bi turizam mogao biti ugrožen ako nemiri budu nastavljeni”, kaže reporter Ahelbarra.

Hoteli već osjećaju teret političke krize.

Broj turista je manji, 15 posto rezervacija je otkazano. Ako se ovakvo stanje nastavi, očekujemo loše brojke. Turisti ne vole problematična mjesta“, kaže Turker Kezer, hotelski menadžer.

Napetost na finansijskom tržištu

Mnogi poslovi oslanjaju se na turizam. Omer Abi vlasnik je prodavnice tepiha. Prodaja mu je sve slabija.

Na početku nemira turisti su upozoreni i mnogi su zbog toga odlučili da ne dođu. A oni koji su došli, ostali su u hotelu, pa niko ne kupuje“, žali se Abi.

Napetost vlada i na finansijskom tržištu koje je u jednom trenutku palo za 10 posto, najviše u posljednjoj deceniji. Turski ekonomski rast, na kojem ovoj zemlji zavide mnoge evropske države, u 2011. bio je osam posto. Ali u prošloj godini je pao na manje od tri posto.

Ipak, finansijski pokazatelji za sada ne potiču na paniku, mada otkrivaju ranjivost turske ekonomije.

Ekonomisti poput Buraka Saltoglua upozoravaju na to da bi dalja politička nesigurnost mogla ostaviti berzu na milost i nemilost spekulativnim investitorima.

Sve je u percepciji investitora. Kada primijete ovakve vrste nesigurnosti, to se odražava na tursku ekonomiju i kompanije. Ljudi će početi sa rasprodajom dionica“, kaže profesor ekonomije Burak Saltoglu.

Stoga se većina stanovništva nada završetku krize, kako bi mogao biti nastavljen ekonomski progres.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO