Kineske banke ostale bez novca

Berzovni indeks u Šangaju je od početka juna pao 15 posto (AP)

Kineska centralna banka objavila je da će uskladiti likvidnost kako bi obezbijedila stabilnost nakon pooštravanje kreditne politike koja je je uzdrmala finansijska tržišta.

U posljednje tri sedmice kamatne stope, koje banke naplaćuju da bi jedne drugima pozajmile novac, porasle su na rekordne nivoe.

Kineske dionice su u utorak pale na četvorogodišnji minimum, što je izazvalo veliku zabrinutost investitora. Centralna banka stoga je bila primorana da promijeni zacrtanu politiku. 

“Narodna banka Kine nastavit će održavati postojanu monetarnu politiku i fokusirati se na veću fleksibilnost. Time ćemo napraviti prilagodbe koje će dugoročno osigurati likvidnost i održati tržišta stabilnim”, rekao je guverner Centralne banke Zhou Xiaochuan.

Stav analitičara

Kineske berze danima padaju, bankomati su ispražnjeni, a sve to stvara strah u svjetskim finansijskim institucijama da se i Kina nalazi pred bankarskom krizom kao SAD krajem 2007. i Evropa 2008. godine.

Neki ekonomski analitičari upozoravaju da se bliži trenutak kada bi se kineski “balon” mogao rasprsnuti i cijeli svijet gurnuti u novi finansijski haos.

U trećoj najvećoj banci – Kineskoj banci, kao i u još nekoliko velikih banaka, došlo je do problema s isplatama, a korisnici povremeno nisu mogli doći do svog novca putem bankomata.

Banke su pokušale smiriti situaciju, navodeći da je riječ o tehničkoj grešci u sistemu, ali po kineskim blogovima navodi se da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru, javlja Srna.

Domino efekat

Navodno, “okidač” za paniku bila je odluka Centralne kineske banke da prestane “upumpavati” svježi novac u sistem.

Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po velikim kamatama, koje dostižu i do 25 posto.

Male banke, s visokim udjelom loših kredita, strahuju da bi bez pomoći Centralne kineske banke mogle bankrotirati. A onda bi “domino efektom” mogao biti zaražen i cijeli finansijski sektor.

U najgorem slučaju, međubankarska razmjena mogla bi “presušiti”, jer banke međusobno ne žele posuđivati novac.

Ekonomski analitičari upozoravaju da se isto dogodilo i prije pet godina, kao reagiranje na bankrot američke investicione banke Lehman Brothers.

Rezultat svega toga je stalni pad vrijednosti dionica na kineskim berzama. Tako je berzovni indeks u Šangaju pao 15 posto od početka juna.

Ipak, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's (S&P) ne vjeruje u veliku kinesku krizu.

Trenutne teškoće u Kini ne mogu se porediti sa situacijom koja je bila nakon bankrota američke investicijske banke u SAD-u, navode iz ove agencije i ocjenjuju da će se situacija smiriti, ali da to neće biti “preko noći”.

Izvor: Agencije