EBRD nastavlja investirati u Srbiju

EBRD planira ove godine odvojiti blizu 300 miliona eura za projekte u Srbiji, izjavio je direktor EBRD-a za Srbiju Matteo Patrone (EPA)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavit će investirati, bez obzira na to da li je Srbija formalno potpisala sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom ili nije, izjavio je direktor EBRD-a za Srbiju Matteo Patrone, navodeći da je planirano da se ove godine odvoji blizu 300 miliona eura za projekte u Srbiji, prenosi Tanjug.

“Potencijalno potpisivanje novog aranžmana Srbije i MMF-a ne utječe na odluku EBRD-a vezano za odobravanje kredita. Mi ćemo nastaviti da investiramo, bez obzira na to da li je Srbija formalno potpisala sporazum sa MMF-om ili nije. Ipak, vlast u Srbiji godinama dobro sarađuje i ima koristi od sporazuma sa tom institucijom”, rekao je Patrone za Blic od utorka.

Projekti u Srbiji

“Planiramo da ove godine odvojimo oko 300 miliona eura za 15-20 projekata u Srbiji. Polovinu tog fonda planiramo da investiramo u infrastrukturu, a drugu polovinu u podršku finansijskim institucijama i korporativnom sektoru”, rekao je direktor za Srbiju EBRD-a.

Prema njegovim riječima, mala i srednja preduzeća su bila u fokusu na Godišnjoj skupštini EBRD-a u Istanbulu.

“Podržavamo mikro, mala i srednja preduzeća kroz bankarski sistem, a gdje je prikladno i direktno. To bi bilo značajno i za Srbiju, gdje već imamo specifične proizvode za direktno i indirektno finansiranje kreditiranjem i putem učešća u kapitalu”, rekao je Patrone.

Izvor: Agencije