Kinezi investiraju u ukrajinsku luku

Odnosi Ukrajine s njenim susjedima izvukli su proteklih sedmica hiljade demonstranata na ulice.

Međutim, ne bore se samo Rusija i Evropska unija za tješnju povezanost sa Kijevom. Kina namjerava investirati 33 milijarde dolara u stratešku ukrajinsku luku, izvještava iz Sevastopolja David Chater.

Sevastopolj je bio dom Ruske crnomorske flote još od vremena carice Katarine Velike.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, nakon pobjede na izborima, odobrio je Kremlju novi period od 42 godine za korištenje njihove luke. No, malo je dobio zauzvrat, a sada bi kineski novac mogao promijeniti izgled grada.

“Kineska investicija bi mogla održati u životu posrnulu ukrajinsku ekonomiju, kao i političku sudbinu njenog predsjednika”, izvijestio je David Chater.

Kraća trgovinska ruta

Tri milijarde dolara osigurao je kineski preduzetnik za preuređenje luke u Sevastopolju i gradnju slobodne ekonomske zone.

Potom će dvostruko više novca biti uloženo u gradnju nove luke na obali Krima, sa vlastitim aerodromom i rafinerijom nafte i gasa.

“Trgovina između Kine i Evrope mora zaobilaziti kontinent kako bi došla do luke u Hamburgu, ali kada nova luka bude izgrađena brodovi mogu ići direktno na Krim preko Crnog mora. To znači da će trgovinska razdaljina između Kine i Evrope biti kraća za 6.000 kilometara”, izjavio je Wang Jing, kineski biznismen.

Ova ukrajinska kompanija stiješnjena je između ruskih i domaćih ratnih brodova, ali uspjela je izgraditi unosan posao, izvozeći čelik i žitarice i osiguravajući prijeko potrebna radna mjesta.

Povoljan trend

Poput ostatka zemlje borili su se sa vjetrovima recesije na svjetskom i domaćem tržištu, ali komercijalni direktor sada vjeruje u bolju budućnost, uprkos političkim previranjima u Kijevu. 

“Kako će ukrajinska proizvodnja žitarica, čelika i uglja porasti u bližoj budućnosti, vjerujemo da je investicija u luku neophodna za ukupni povoljan trend u ovim sektorima”, ističe Alexander Vasilčenko iz kompanije Portinvest.

Predsjednik Janukovič kući je donio važnu nagradu, koja bi mogla zaustaviti eroziju podrške u njegovoj partiji.

Poslao je, također, poruku Evropskoj uniji i Rusiji da nisu jedini igrači u ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera