Buja tržište nekretnina u Mijanmaru

Tržište nekretnina razvija se u Mijanmaru. Nakon serije političkih i ekonomskih reformi ova država bilježi veliki rast stranih investicija.

Dolazak novih kompanija rezultirao je naglim rastom cijena nekretnina na već ograničenom tržištu. Takav rast siromašno stanovništvo teško može pratiti.

Saw Tun i njegova porodica privikavaju se na nove uvjete života. Za razliku od grada, na selu nema tekuće vode i struje.

Kuće od bambusa

“Ovdje je život težak. Imamo zajednička kupatila, ali ih je malo. Također, naše kuće od bambusa nisu dovoljno jake da podnesu jake kiše i vjetrove”, kaže Saw Tun, bivši stanovnik Yangona.

Tunova porodica preselila se na periferiju Yangona, zato što više nisu mogli priuštiti iznajmljivanje stana u gradu.

Rast kirija od 37 posto postao je preveliko opterećenje i za mnoge druge porodice, koje su utočište našle na posjedu lokalnog budističkog manastira.

“To je podstaknuto filantropskim duhom. Naš opat želi pomagati siromašnima. Zato smo, kada smo vidjeli beskućnike, željeli da im pružimo neku vrstu smještaja”, kazuje budistički monah Revata.

Manastir je organizovao i školu za djecu iz udomljenih 2.000 porodica. Manastir planira kupovinu još jednog placa, kako bi mogao primiti još 2.000 porodica koje su na listi čekanja.

Ukidanje sankcija, te političke i ekonomske reforme u Mijanmaru, rezultirale su iznenadnim rastom stranih investicija.

Građevina je u procvatu, ali ponuda i dalje zaostaje za potražnjom, ne samo stambenih već i poslovnih prostora.

Potpuni preokret

“U posljednje dvije godine došlo je do potpunog preokreta u potražnji. Svi su zainteresirani za Mijanmar. To je glavna globalna tema. Mnoge kompanije dolaze i kupuju prostore i to će se sigurno nastaviti narednih 5-6 godina”, veli agent za nekretnine Tony Picon.

Vlasnici nekretnina poput Mint Zu nadaju se da će se procvat nastaviti. Ona je u potrazi za novim posjedima.

“Nije me strah investirati u nekretnine, jer u gradu nije ostalo još mnogo prostora”, tvrdi vlasnica posjeda Myint Zu.

Međutim, siromašni se teško nose sa naglim rastom cijena nekretnina, što je još jedan od pokazatelja da ekonomski napredak u Mijanmaru, u suštini, ide naruku samo nekolici bogatih.

Izvor: Al Jazeera