Brazilski naftni div OGX pred bankrotom

Jedna od najvećih brazilskih naftnih kompanija podnijela je zahtjev za proglašenje bankrota. Firma OGX pripada posrnulom milijarderu Eikeu Batisti.

Ovo bi mogao biti najveći korporativni bankrot u Južnoj Americi.

Batista je do prošle godine bio simbol ekonomskog procvata Brazila. Vrijednost njegove imovine procjenjivana je na 35 milijardi američkih dolara i tada je govorio da će ući u historiju kao najbogatiji čovjek na svijetu i prvi iz Brazila.

Umjesto toga, njegova kompanija za istraživanje gasa i nafte OGX podnijela je zahtjev za proglašenje bankrota, jer ne može platiti gotovo pet milijardi dolara duga, koji od nje potražuju kreditori i banke.

Analitičari kažu da će ovaj bankrot biti najveći na tlu Južne Amerike.

„Bio je sedmi najbogatiji čovjek na svijetu, ali je njegov imetak toliko vrijedio samo na papiru. Uspijevao je prikupiti mnogo novca, ali ga je ulagao natrag u kompanije i njegovo bogatstvo su, ustvari, bile te investicije. Kada je firmama krenulo loše, počeo se zaduživati bez obzira na investicije, a kada su cijene dionica pale – banke su željele svoj novac natrag“, kaže novinar Reutersa Jeb Blount.

„OGX nije proizvodio ni procent od onog što je trebao, što je stvorilo veoma ozbiljan problem, jer je novca bivalo sve manje, a ovaj sektor traži da se investicije brzo isplate. Investitori su to prepoznali kao problem, te je rezultat da kompanija više ne može plaćati svoje kratkoročne obaveze. San je završen“, smatra ekonomski analitičar Gil Deschartre.

Pad cijele imperije

Ono što je od tog sna ostalo može se vidjeti na carstvu koje je Batista nekada izgradio u svom rodnom Rio De Janeiru.

Sjedište njegove kompanije, koje je oštećeno u posljednjim protestima, nikada nije obnovljeno. Jedna nedovršena zgrada koju je gradio Batista trebala je postati luksuzni hotel za potrebe smještaja gostiju Svjetskog nogometnog prvenstva.

Stavljena je na prodaju – kao predskazanje događaja koji bi mogli da uslijede, kaže Gabriel Elizondo, novinar Al Jazeere koji je boravio u Sao Paulu.

„OGX je bila samo jedna od deset Batistinih kompanija u Brazilu. Ali je bila i najprestižnija, trebala je donijeti milijarde dolara profita. Međutim, to nikada neće biti ostvareno. Pad OGX-a prijeti da za sobom povuče cijelu Batistinu imperiju“, ističe Elizondo.

„Još jedna njegova kompanija, OSX, koja pruža logističke usluge, suočava se sa problemima i možda će već naredne sedmice, također, podnijeti zahtjev za bankrot.“

Kako je OGX bila kompanija sa svega nekoliko stotina zaposlenih, izgrađena najviše na obećanjima, njen pad neće imati snažan efekat na brazilsku ekonomiju. Međutim, to se, svakako, ne može reći za Batistin nekada besprijekoran poslovni imidž.

Izvor: Al Jazeera