Kuba: Zakon o porezu nakon 53 godine

Državne kompanije koje su navikle predavati sve svoje prihode Vladi plaćat će porez na profit od 35 posto (Reuters)

Prvi sveobuhvatni zakon o porezu na Kubi od 1959. godine i revolucije koja je ukinula gotovo sve poreze stupit će na snagu 13. januara ove godine.

Prema “Zakonu o porezu 113”, kojim se zamjenjuje prethodni koji datira iz 1994. godine i niz drugih poreskih zakona, poreski oslobođen život većine Kubanaca, koji gotovo polovinu vijeka nisu plaćali poreze, bliži se kraju, objavila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Novi zakon o porezu ima za cilj podsticanje rasta privatnog sektora i poljoprivredne proizvodnje, finansiranje javne potrošnje i održanje uravnoteženog budžeta.

Zakon obuhvata 19 različitih poreza i pokriva gotovo sve oblasti, od doprinosa za državni budžet do poreza na nasljedstvo, životnu sredinu, prodaju, transport i obradivo zemljište.

Radi podsticanja privatnog sektora, novi poreski sistem pruža tromjesečno izuzeće od poreza za privatne kompanije koje pokreću poslovanje.

Održivi rast

Ovim sistemom je također predviđeno da porez na rad od 20 posto bude postepeno smanjen na pet posto do 2017. godine, a da mala preduzeća sa pet ili manje zaposlenih budu oslobođena poreza.

Prema novim propisima, državne kompanije koje su navikle predavati sve svoje prihode Vladi plaćat će porez na profit od 35 posto.

“Nova kubanska fiskalna politika treba doprinijeti održivom rastu ekonomske efikasnosti i prihoda za državni budžet”, prenosi glasilo Komunističke partije Kube, dnevnik Granma.

Zvaničnici u Havani su, također, saopćili da su proučili poreske sisteme većine drugih zemalja, među kojim su Kina, Vijetnam, Venecuela, Brazil, Španija i Meksiko, i prilagodili ih tako da odgovaraju kubanskim potrebama.

Nacionalna skupština Kube je pomenuti zakon o porezu usvojila 23. jula 2012. godine.

Zabilježen rast BDP-a

Vlasti Kube su proteklih godina preduzeli obimne privredne reforme, koje služe “modernizaciji” socijalističkog sistema na karipskom otoku s više od 11 miliona stanovnika.

U međuvremenu je u Havani objavljeno da je privreda Kube tokom 2012. godine zabilježila rast ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,1 posto.

No, to je manje od 3,4 posto koliko je planirano, kazao je ministar ekonomije i planiranja Adel Onofre Izquierdo Rodríguez.

On je rekao da planske ciljeve nisu ostvareni u građevinarstvu, proizvodnji nikla i lakoj industriji, u potonjoj zbog ozbiljnih problema održavanja.

Nezaposlenost na Kubi je sada 3,8 posto, dok je zabilježen rast plata i zaposlenosti od jednog procenta, uglavnom zahvaljujući sektoru samozapošljavanja, kazao je ministar.

Izquierdo je izjavio da su ulaganja bila manja 19 posto, zbog neefikasnosti u planiranju i kontroli.

Izvor: Agencije