Francuskoj prijeti nova recesija

Francuska ekonomija je bilježila mršav rast zbog teškog pritiska dužničke krize u eurozoni na preduzeća i povjerenje potrošača (Reuters)

Francuska je na putu da klizne u recesiju drugi put zaredom u tek nešto više od tri godine, upozorila je u srijedu Centralna banka.

U banci su prognozirali da će francuski BDP u trećem tromjesečju pasti za 0,1 posto. Obistini li se ta prognoza, ekonomija će zabilježiti isti pad kao i u prethodnom tromjesečju.

Ekonomisti definiraju recesiju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Francuska je iz prošle recesije izašla u proljeće 2009, ali je ekonomija bilježila mršav rast zbog teškog pritiska dužničke krize u eurozoni na preduzeća i povjerenje potrošača.

Prognoze banke

U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti su stagnirale, a pogoršane prognoze prisilile su socijalističku Vladu da snizi prognozu rasta za cijelu godinu s 0,4 na 0,3 posto, te za 2013. s 1,7 na 1,2 posto.

Prognoza Centralne banke za treće tromjesečje temelji se na redovnoj mjesečnoj ekonomskoj anketi.

Nova socijalistička Vlada u Francuskoj postavila je kao prioritet borbu protiv nezaposlenosti.

Broj Francuza koji traže posao porastao je u junu 14. mjesec zaredom i dostigao je najviši nivo u posljednjih 13 godina.

Broj nezaposlenih najveći je od augusta 1999. godine i predstavlja rast od 0,8 posto na mjesečnom i 7,8 posto na godišnjem nivou.

Predsjednik Francuske Francois Hollande došao je na vlast poslije predsjedničkih izbora u maju, obećavši da će se izboriti s rastom nezaposlenosti, ali ima problema s valom otpuštanja

Hollande je tokom predizborne kampanje obećao da će otvoriti 80.000 subvencioniranih radnih mjesta i zaposliti 60.000 ljudi u obrazovnom sektoru, kao i kreirati tzv. generacijski ugovor koji bi kompanije ohrabrivao da zapošljavaju mlade radnike.

Izvor: Agencije