Suša utjecala na pad proizvodnje mlijeka

U Srbiji zbog visokih temperatura, pojedinih dana bilježena i najniža predaja mljekarama (EPA)

U Poljoprivrednoj korporaciji Beograd (PKB) za sedam mjeseci ove godine u prosjeku je dnevno proizvedeno 170.000 litara mlijeka, ali je zbog visokih temperatura, pojedinih dana bilježena i najniža predaja mljekarama od 134.000 litara. 

Direktor proizvodnje u PKB-u Ratko Tomić ukazao je da su se, osim na smanjenu predaju mlijeka, vrućine odrazile i na reprodukciju koja se trenutno kreće blizu 4 posto, a u ovom periodu prosjek je, na godišnjem nivou, 6,7 posto u odnosu na ukupno brojno stanje. 

Vladina odluka da premija za mlijeko bude povećana sa pet na sedam dinara po litru za treći i četvrti kvartal 2012. dodatni je stimulans u ovoj sušnoj godini, kada je u pitanju proizvodnja mlijeka, da taj udar bude manji, ocijenio je Tomić.

On je naglasio da je PKB spremio bilanse kabaste stočne hrane, koncentriranog obroka, dodajući da će biti nekih umanjenja, ali da će to biti prevaziđeno.

Holstein

On je podsjetio da se kompletna količina sirovog mlijeka proizvedenog na PKB-ovim farmama predaje trima mljekarama,  Lactalisu u Somboru, Meggleu u Kragujevcu i Šabačkoj mlekari, napominjući da su ugovori sa tim mljekarama obnovljeni.

Tomić je u izjavi novinarima prilikom obilaska farme Kovilovo naglasio da je PKB najveća farma u Evropi sa 9.000 muznih krava, uglavnom holstein rase, koje godišnje ukupno daju 65 miliona litara mlijeka.

PKB za reprodukciju grla koristi isključivo sjeme od 30 bikova iz svog centra koji je registrovan, ali je radi poboljšanja genetskog sastava uvezla i 1.000 doza uglavnom seksiranog sjemena najboljih svjetskih bikova, naveo je on.

Tomić je rekao da PKB godišnje isporuči 4.000 tovljenika, a prvi put ove godine će na jesen biti isporučeno 800 grla za Izrael.

Izvor: Agencije