Američkoj ekonomiji prijeti nova recesija

Prosječan rast američke ekonomije na godišnjem nivou iznosio je 2,4 posto od sredine 2009. godine (AFP)

Američku ekonomiju vjerovatno očekuje nova recesija u prvoj polovini 2013. godine, ukoliko u januaru počne primjena planiranog povećanja poreza i smanjenje državnih rashoda, smatraju stručnjaci budžetske uprave u američkom Kongresu.

Takav zaključak bi mogao podstaći američke političare da ove godine usvoje opći sporazum o budžetu, koji bi omogućio da se izbjegne takav ishod, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Kombinacija povećanja poreza i smanjenja vladinih izdataka dovela bi do oštrog kresanja budžetskog deficita, ali i do privremenog zastoja u ekonomskom rastu, ukazali su stručnjaci.

Prema njihovoj prognozi, američki bruto društveni proizvod (BDP) će opasti 1,3 posto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2013. godine u slučaju realizacije planiranih mjera, što će odgovarati pojmu “meke recesije”.


William Gladstone [firstpost.com]

Do stabilizacije ekonomije će doći u drugoj polovini iduće godine i, kao rezultat, u cijeloj 2013. godini će biti ostvaren rast od 0,5 posto.

Prosječan rast američke ekonomije na godišnjem nivou iznosio je 2,4 posto od sredine 2009. godine, kada je počeo njen oporavak.

Prestanak olakšica

William Gladstone iz Instituta Brookings u Washingtonu je ocijenio da je prognoza nove recesije veoma nepovoljna sa tačke gledišta blagostanja američkih porodica, zbog čega bi, kako je rekao, bilo nečasno dopustiti da se to desi ako postoje realne alternative.

U slučaju da predložene mjere za smanjenje državnih rashoda i povećanje poreza ne budu provedene, američka ekonomija bi u 2013. godini ojačala 4,4 posto, a broj radnih mjesta bio bi povećan za blizu dva miliona, smatraju stručnjaci uprave za budžet.

U decembru 2012. godine prestaju važiti poreske olakšice, uvedene još za vrijeme George W. Busha.

Ta činjenica, uz povećanje drugih poreza i oštro smanjenje vladinih izdataka koje je Kongres usvojio prošle godine, smanjili bi američki budžetski deficit u 2013. finansijskoj godini koja počinje 1. oktobra 2012. godine, sa 1.171 milijardi dolara na 612 milijardi dolara, koliko je prognozirano za iduću finansijsku godinu, smatraju stručnjaci.

Bez obzira na to što mnogi američki političari ukazuju da bi željeli izbjeći recesiju, Bijela kuća i Kongres još nisu počeli pregovore o načinima na koje se to može uraditi.

Izvor: Agencije