U Grčkoj se sedmično ugasi 1.000 firmi

Grčka se suočava sa ekonomskom i socijalnom krizom bez presedana, koja se odražava na situaciju malih i srednjih preduzeća (Reuters)

U Grčkoj se, u jeku dužničke krize, svake sedmice ugasi blizu 1.000 malih i srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzetnička ili porodična preduzeća, koja predstavljaju temelj ekonomije svake zemlje, plaćaju ogroman danak krize u kojoj se zemlje nalazi.

Evropska komisija pokušava pronaći lijek za probleme u finansiranju s kojima sa suočavaju grčke firme.

“Procjenjujemo da je tokom prvog tromjesečja ove godine u prosjeku svake sedmice zatvarano 1.000 malih i srednjih preduzeća, dok taj trend nije istovremeno praćen kreiranjem novih firmi”, izjavio je evropski komesar za industriju AntonioTajani tokom nedavne posjete Atini.

Broj zaposlenih u Grčkoj je 14 posto, što je dosta ispod nivoa u EU, gdje taj procenat iznosi 28 posto.

On je istakao da se Grčka suočava s ekonomskom i socijalnom krizom bez presedana, koja se odražava na situaciju malih i srednjih preduzeća – svaka šesta firma smanjila je svoje prihode u 2011. godini a gotovo 150.000 radnih mjesta je ugašeno.

Evropska komisija pokušava naći sredstva za finansiranje grčkih preduzetničkih i porodičnih firmi, kojima je zbog dužničke krize bila ukinuta mogućnost kreditiranja.

Prema podacima Evropske unije, u Grčkoj je 2010. godine bilo 742.600 malih preduzeća sa 2,512 miliona, odnosno 85 posto zaposlenih, što je rekordan broj u EU.

U njima se ostvari 35,3 posto dohotka na dodanu vrijednost, dok taj procenat u EU iznosi 21,8 posto.

Broj zaposlenih u Grčkoj je 14 posto, što je dosta ispod nivoa u EU, gdje taj procenat iznosi 28 posto.

Izvor: Agencije