Evropska komisija pozdravila španski budžet

Madridska berza: Španska vlada planira uštedu od 27 milijardi eura (AP)

Evropska komisija (EK) je u utorak pozdravila budžet Španije za 2012. godinu, ali je istakla da su joj potrebne dodatne informacije prije nego što da zeleno svjetlo za napore Madrida u suzbijanju dužničke krize u eurozoni.

“Imamo pozitivan stav u pogledu ovog prvog budžeta”, rekao je glasnogovornik izvršnog tijela Evropske unije Olivier Bailly na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi AFP.

Stručnjaci EK-a su proveli preliminarnu analizu, ali je sada potrebno da vide budžete autonomnih regija Španije, kao i sistem socijalnog osiguranja zemlje, dodao je on.

“Nadamo se da ćemo sve ove elemente dobiti do kraja ovog mjeseca”, dodao je Bailly.

Stručnjaci EK-a su proveli preliminarnu analizu, ali je sada potrebno da vide budžete autonomnih regija Španije, kao i sistem socijalnog osiguranja zemlje.

Španska vlada, koja je prošlog mjeseca usvojila budžet mjera štednje, objavila je u ponedjeljak da očekuje da će uštedjeti dodatnih 10 milijardi eura tako što će javne službe, poput obrazovanja i sistem zdravstvene zaštite, učiniti efikasnijima.

“Ovo se kreće u pravom smjeru. To je važan korak za dovođenje u red javnih finansija, kao i za stvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje rasta”, kazao je Bailly.

Recesija i nezaposlenost

Španija je, uprkos drastičnim rezovima, pod novim pritiskom tržišta, gdje su njeni troškovi zaduživanja porasli u posljednjih nekoliko dana.


Luis de Guindos [AFP]

Španija mora smanjiti svoj deficit na 5,3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u ovoj godini i na granicu EU-a od tri posto BDP-a u 2013. godini, sa prošlogodišnjih 8,5 posto, uprkos tome što se njena ekonomija bori sa recesijom i visokom stopom nezaposlenosti.

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos branio je u utorak planove za uštedu dodatnih 10 milijardi eura kroz efikasnije djelovanje javnih službi, ukazujući na njihovu neophodnost kako bi se osigurala “održivost” sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Vlada je najavila ovu mjeru usljed rastuće zabrinutosti investitora vezano uz sposobnost Španije da obuzda svoje javne troškove, što je uzrokovalo veliki rast troškova zaduživanja ove zemlje, prenosi AFP.

Španska vlada je prošlog mjeseca usvojila budžet mjera štednje za 2012. godinu, u kome planira uštedu od 27 milijardi eura kroz smanjenje troškova i povećanje poreza.

“Reforme zdravstvenog i obrazovnog sistema su neizbježne, ali ne zarad uštede 10 milijardi eura. Ove reforme su neizbježne za srednjoročnu i dugoročnu garanciju održivosti u oblasti javnog zdravlja i obrazovanja”, rekao je De Guindos.

“Ne doživljavam ih kao odgovor na specifičnu situaciju na tržištima. U pitanju su strukturne reforme, koje će kroz narednih pet do deset godina pokazati rezultate”, kazao je on na poslovnoj konferenciji.

Ambiciozne reforme

“Vlada će krajem ovog mjeseca usvojiti reforme sistema javnog zdravlja i obrazovanja”, najavio je De Guindos i dodao da će “to biti urađeno veoma, veoma brzo”.

On je kazao da će konzervativna vlada, koja je došla na vlast u decembru prošle godine, pogurati reforme, čiji je cilj oživljavanje ekonomije i ispunjavanje ciljeva javnog deficita.

Vlada nije predstavila kako namjerava poboljšati efikasnost javnih službi.

“Smatram da naši evropski partneri savršeno dobro znaju da je španska vlada njihov najbolji saveznik, kada se radi o pronalaženju rješenja za probleme koje imamo u ovom trenutku”, rekao je De Guindos.

Vlada nije predstavila kako namjerava poboljšati efikasnost javnih službi, pošto je samo rekla da će nastojati osigurati “veću racionalizaciju”.

Ministar budžeta Christobal Montoro najavio je da će detalji reformi biti izrađeni u roku od dvije sedmice kako bi bile uključene u ovogodišnje budžete regionalnih vlada.

“Ovo su ambiciozne reforme”, rekao je on u intervjuu za državni radio RNE.

Izvor: Agencije