Korupcija guši privredu Austrije

Korupcija šteti i ugledu Austrije kao dobre privredne destinacije (Reuters)

Korupcija će austrijskoj privredi nanijeti ove godine štetu u visini od 27 milijardi eura, proizlazi iz studije Friedricha Schneidera sa Johannes-Kepler univerziteta u Lincu.

Mito i drugi oblici korupcije i dalje su veoma prisutni u Austriji, ističu eksperti, koji dodaju da je korupcija čak u porastu.

Prema indeksu organizacije Transparency International (TI), u Austriji je tok novca od mita povećan i prema tim podacima Austrija je sa 15. mjesta najmanje korumpiranih država pala na 16. poziciju.

Povećanje indeksa korumpiranosti za jedan bod smanjuje privredni rast zemalja prostora OECD za 1,25 posto, navodi Schneider.

Austrijski naučnik objasnio je državnom radiju Oe1 kako je došao do svote od 27 milijardi eura, na koliko procjenjuje štetu koju će korupcija ove godine napraviti domaćoj privredi.

Povećanje indeksa korumpiranosti za jedan bod smanjuje privredni rast zemalja prostora OECD za 1,25 posto.

“Ako država skupo gradi, zato što najbolja ponuda ne biva prihvaćena, ne kupuje najbolje usluge, jer se to sređuje mitom, državama ima veće izdatke. To sprečava najbolje i najproduktivnije firme da dobiju poslove i povlašćuje one koji mogu dati najbolja mita”, naglasio je Schneider.

Korupcija, prema njegovim riječima, šteti i ugledu Austrije kao dobre privredne destinacije.

Tri mjere

“Manje, dobrostojeće firme, koje ne mogu shvatiti da ne dobivaju poslove zato što ne daju mito, napuštaju Austriju. Zemlja na taj način gubi dobre ljude i to ima utjecaj na tržište rada”, dodao je on.


Friedrich Schneider

Korupcija je, kako je naveo, u Austriji izraženija nego u Njemačkoj ili Švicarskoj.

Ukoliko bi se nivo korupcije u Austriji smanjio na nivo Švicarske od prošle godine, kako smatra Schneider, šteta po privredu bi se smanjila za šest milijardi.

S tim u vezi on predlaže tri mjere koje trebaju smanjiti korupciju u Austriji.

Najprije Schneider naglašava da firme koje nude mito trebaju biti isključene od dodjele državnih poslova na pet godina.

Sudski postupci u slučajevima korupcije trebaju biti ubrzani, zatražio je on, dodajući da pravosuđe za to iziskuje više osoblja.

U slučaju presuda za korupciju sud više ne treba samo izricati novčane kazne, već zatvorske.

To bi, prema Schneideru, imalo preventivno djelovanje.

Izvor: Agencije