Oronuli sjaj ‘raja za kupce’ – Hong Konga

Nakon negativnih ekonomskih pokazatelja u posljednja dva kvartala, Kina najavljuje otvaranje privatnom sektoru i poziva potencijalne ulagače.

Ekonomski rast zemlje najsporiji je u tri godine. To se uveliko osjeti i u finansijskom centru, Hong Kongu.

Sa ekonomskim usporavanjem ovaj grad sve manje izgleda kao raj za kupce.

Turisti ne troše mnogo

Ljudi iz kontinentalne Kine putuju do Hong Konga kako bi izbjegli porez na luksuz na uvezenu robu poput odjeće, kozmetike i nakita. Ali iako čine većinu turističkih dolazaka ovdje, ne troše mnogo.

„Mislim da je biznis postao tiši. Prošle godine mnogi su čekali na vratima, kako bi ušli u prodavnice luksuzne robe, ali to se ne događa sada“, kaže jedan kupac.

Vlasnik prodavnice nakita Ben Wong vidi promjenu u izboru klijenata. 

„Pojedini predmeti za kojima posežu naši kupci su skuplji, međutim, kupuju dosta manje, tako da se naša prodaja smanjila“, kaže Wong.

Pogođeni veliki brendovi

Vladini podaci pokazuju da maloprodaja u Hong Kongu raste po najsporijoj stopi u gotovo tri godine. I sektor luksuza je upravo najviše pogođen.

Prodaja je pala najmanje 10 posto. I veliki brendovi su pogođeni, jer kineski kupci radije ostaju kod kuće ili pak svoj novac troše negdje drugdje.

Većina trgovaca ne očekuje bilo kakve promjene ove godine. Oni se samo mogu nadati da će uskoro kineska ekonomija vratiti svoj sjaj.

Izvor: Al Jazeera