Velika Britanija izašla iz recesije

Ured za statistiku objavio je da je britanski BDP u razdoblju od jula do septembra porastao 1,0 posto (Getty Images)

Velika Britanija izašla je u trećem tromjesečju iz recesije, zabilježivši najsnažniji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u pet godina, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

Ured za statistiku (ONS) objavio je da je britanski BDP u razdoblju od jula do septembra porastao jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjio za 0,4 posto. Na godišnjoj razini ekonomija je stagnirala, prenosi Hina.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su za treće tromjesečje rast BDP-a za 0,6 posto, te 0,5-postotni pad na godišnjoj razini.

Povratak rastu nakon tri uzastopna tromjesečja pada BDP-a dobra je vijest za koalicijsku Vladu, koja je pod pritiskom da uloži veće napore kako bi oživjela ekonomiju.

Olimpijske igre

Rezultati za treće tromjesečje potpomognuti su prodajom ulaznica za Olimpijske igre u Londonu i poboljšanjem u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je proizvodnju prigušio državni praznik, odnosno jedan radni dan manje.

Proizvodnja u industrijskom sektoru porasla je tako 1,1 posto, što je njen najsnažniji rast od drugog tromjesečja 2010. Izuzetak je bio građevinski sektor, koji se smanjio 2,5 posto.

Aktivnosti u uslužnom sektoru porasle su 1,3 posto.

Guverner centralne banke Bank of England Mervyn King upozorio je u utorak da će oporavak biti spor, ukazujući na prijetnje koje predstavljaju dužnička kriza eurozone i hlađenje brzorastućih ekonomija Indije, Kine i Brazila.

Izvor: Agencije