Američki deficit 1.100 milijardi dolara

Budžetski deficit u tekućoj fiskalnoj godini iznosit će sedam posto BDP-a (Getty Images)

Američki budžetski deficit će u fiskalnoj godini koja se završava u septembru iznositi 1.100 milijardi dolara, što je nešto manje nego u prošloj fiskalnoj godini, ali i dalje predstavlja ogromnu sumu po svakom mjerilu, saopćio je u utorak Budžetski biro američkog Kongresa (CBO).

U izvještaju je također navedeno da će godišnji budžetski deficiti ostati oko nivoa od 1.000 milijardi dolara i u nekoliko sljedećih godina ukoliko bude produženo važenje poreskih olakšica iz vremena vladavine Georga W. Busha, kao što se očekuje, a koje trebaju isteći u decembru, prenosi AP.

Sporazum o budžetu i dugu od prošlog ljeta tek je samo neznatno uspio ublažiti vladine fiskalne nedaće.

Ovaj vladin izvještaj je još jedan dokaz u koliko opasnoj fiskalnoj situaciji se nalazi vlada SAD-a, a, uz to postoji opće mišljenje da predsjednik Barack Obama i zakonodavci u Kongresu neće posvetiti veću pažnju problemu deficita tokom ove izborne godine.

U izvještaju je prognoziran skroman ekonomski rast od dva posto u ovoj godini i zadržavanje stope nezaposlenosti iznad osam posto na bazi pretpostavke da Obama neće uspjeti da do kraja idućeg mjeseca izdejstvovati obnavljanje poreskih olakšica i nadoknada za nezaposlene.


Barack Obama [Getty]

Podaci također govore da je sporazum o budžetu i dugu od prošlog ljeta tek samo neznatno uspio ublažiti vladine fiskalne nedaće.

Produženje olakšica

Tim sporazumom je uvedeno kresanje budžetskih izdataka za 2.100 milijardi dolara u periodu od 10 godina, ali najnovije prognoze najavljuju nagomilavanje deficita na 11.000 milijardi dolara u periodu od 2013-22. godina ukoliko bude obnovljeno važenje smanjenja poreza na prihode, investicije, velike nekretnine i porodice s djecom koje je uvedeno za vrijeme Busha.

Obama je predložio da važnost tih olakšica bude uglavnom produžena, ali je dozvolio njihovo isticanje kad je riječ o bogatim poreskim obveznicima.

Budžetski deficit u tekućoj fiskalnoj godini iznosit će sedam posto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je samo malo manje od 8,7 posto BDP-a u prošloj godini.

Izvještaj CBO-a pokazuje da bi problem deficita mogao biti uglavnom riješen ako bi se dozvolilo da isteknu poreske olakšice koje su donijete 2001. i 2003. i obnovljene 2010. s važenjem do kraja ove godine.

U okviru tog scenarija budžetski deficit bi opao na 585 milijardi dolara u 2013. i na 220 milijardi dolara u 2017. godini.

Izvor: Agencije