Francuska smanjila prognozu rasta 0,5 posto

Fillon vjeruje u mjere za borbu protiv evropske dužničke krize (EPA)

Vlada u Parizu je snizila prognozu privrednog rasta Francuske za 2012. godinu na 0,5 sa prvobitnih jedan posto, izjavio je u ponedjeljak premijer Francois Fillon, dan nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy otkrio niz mjera koje bi trebale pokrenuti ekonomiju.

Revizija naniže izvršena je “da bi se uzelo u obzir pogoršanje ekonomske situacije”, rekao je on novinarima u Parizu, prenosi AFP.

Međutim, premijer je insistirao da će “privredni rast u eurozoni, a naročito Francuskoj, ponovo biti pokrenut prije kraja prve polovine godine”, uglavnom zahvaljujući mjerama za borbu protiv evropske dužničke krize“.

Fillon je izjavu dao u vrijeme kada lider evropskih zemalja na samitu u Briselu razgovaraju o novom paktu koji ima za cilj uvođenje strože budžetske discipline i pronalaženju načina za pokretanje privrednog rasta i zaposlenosti, budući da zemljama širom Evrope prijeti recesija.

Premijer je insistirao da će privredni rast u eurozoni, a naročito Francuskoj, ponovo biti pokrenut prije kraja prve polovine godine. 

Međunarodni monetarni fond (IMF) je prošle sedmice iznio prognozu da će francuska privreda ove godine napredovati 0,2 posto, a da će eurozona kao cjelina zapasti u blagu recesiju.

Sarkozy je u nedjelju navečer, u jednosatnom intervjuu koji je emitiran na šet kanala, najavio rast poreza na dodanu vrijednost od 1,6 posto, na ukupno 21,2 posto, u okviru novih mjera za jačanje privrede.

Izvor: Agencije