Kineski fond dobija još 50 milijardi dolara

CIC je ranije tražio 100 do 200 milijardi dolara dodatnih sredstava (EPA)

Kineski državni investicioni fond (Kineska investiciona korporacija – CIC), vrijedan 410 milijardi dolara, dobit će dodatne finansije u visini do 50 milijardi dolara, što mu može pomoći da ubrza kupovinu stranih aktiva, prije svega u Evropi, saopćila su u petak dva neimenovana dobro obaviještena izvora.

Novo finansiranje prati sporazum odgovarajućih vladinih agencija da svake godine ulijevaju u CIC nova sredstva, rekli su Reutersu izvori koji su željeli da ostati anonimni zbog osjetljivosti vezane za upravljanje Kine njenim deviznim rezervama.

Sporazum će odrediti dugoročnu strategiju, prema kojoj će CIC dobijati na upravljanje novac iz kineskih deviznih rezervi.

“Konačan plan za ulijevanje kapitala bit će uskoro objavljen i mogao bi dostići 50 milijardi dolara”, rekao je izvor.

Sporazum će odrediti dugoročnu strategiju, prema kojoj će CIC dobijati na upravljanje novac iz kineskih deviznih rezervi.

Zvaničnici CIC su odbili komentirati te navode.

Tom prilivu gotovine prethodili su planovi, koje je Reuters prenio ranije ovog mjeseca, za formiranje novog mehanizma, vrijednog 300 milijardi dolara, koji bi bio povezan s kineskom Državnom upravom za stranu valutu (SAFE), zaduženom za svakodnevno upravljanje deviznim rezervama Kine, koje dostižu 3,2 biliona dolara.

Ulaganja prije krize

Nove finansije za CIC, kao i mehanizam od 300 milijardi dolara pod upravom SAFE, bile su izdvojene još znatno prije izbijanja dužničke krize u eurozoni, koja je podstakla spekulacije o mogućem učešću Kine u spasavanju tog monetarnog bloka.


Dieter Zetsche [EPA]

Te finansije bi, međutim, mogle omogućiti CIC-u da kupuje u vrijeme kada unosne evropske i američke aktive budu stavljene na prodaju.

CIC, koji djeluje nezavisno od centralne banke Kine, saopćio je u martu da je u potpunosti investirao sav svoj novac i da bi želio da mu vlada dodijeli dodatne finansije.

Kineski mediji su ranije prenijeli da je CIC od kraja 2009. godine tražio 100 do 200 milijardi dolara dodatnih sredstava, ali do sada nije saopćeno kako se odvijaju stvari po tom pitanju.

CIC je formiran 2007. godine, kada je kinesko ministarstvo finansija emitiralo 1,55 biliona juana u specijalnim obveznicama u domaćoj valuti, radi razmejne juana za 200 milijardi dolara vrijednih deviza od SAFE.

Preuzimanje u Daimleru

Time su obezbijeđena početna sredstva za aktivno upravljanje kineskim deviznim rezervama, najvećim na svijetu, s ciljem povećanja dobiti od njihovog ulaganja.

Kineski lideri su nedavno izjavili da će težiti investiranju u realnu ekonomiju SAD-a i Evrope, povrh uobičajenih ulaganja u vladin dug.

Južnoafrička investiciona kompanija Shanduka Group je CIC-u prodala 25 posto udjela za 240 miliona dolara.

Njemački poslovni časopis Manager Magazine je u petak objavio, pozivajući se na izvore u Daimleru, da CIC ima najviše izgleda da preuzme 5 do 10 posto udjela u tom njemačkom proizvođaču automobila.

Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche je u julu izjavio da bi pozdravio nove investicije Kine, dodavši, međutim, da ne smatra da će Kinezi pokušati preuzeti kontrolu nad kompanijom.

U četvrtak je južnoafrička investiciona kompanija Shanduka Group saopćila da je CIC-u prodala 25 posto udjela za 240 miliona dolara, što je najnovija investicija Kine u sektor sirovina.

Izvor: Agencije