Muzej Prado pronašao izgubljenu Caravaggijevu sliku

Slika velikog italijanskog umjetnika, nazvana ‘Ecce Homo’ bit će izložena u muzeju od kraja maja, pa sve do oktobra u okviru posebne izložbe posvećene tom djelu, u dogovoru s novim vlasnikom.

Caravaggio je rad naslikao između 1605 i 1609. godine, a muzej vjeruje da je nekada bila dio privatne kolekcije Filipa IV od Španije (Prado Museum via AP)

Muzej Prado u Madridu je potvrdio da je pronašao rad baroknog slikara Caravaggija, za koji se mislilo da je izgubljen, a koji je zapravo prodan na jednoj aukciji, i to značajno ispod cijene, 2021. godine.

Caravaggijeva slika, nazvana Ecce Homo (Evo čovjeka) bit će izložena u muzeju od kraja maja, pa sve do oktobra u okviru posebne izložbe posvećene tom djelu, u dogovoru s novim vlasnikom, čiji identitet nije objavljen.

Caravaggio je rad naslikao između 1605 i 1609. godine, a muzej vjeruje da je nekada bila dio privatne kolekcije Filipa IV od Španije. Slika je jedno od samo 60 poznatih djela velikog italijanskog umjetnika, a samim tim i jedno od najvrednijih umjetničkih djela na svijetu, prenio je AP.

Slikar je, tehnikom ulja na platnu, prikazao biblijski odlomak iz Jevanđelja, u kojem se pojavljuje Isus Hrist prije nego što je razapet. Ecce Homo su riječi Pontija Pilata okupljenim Jevrejima dok im pokazuje bičevanog Isusa s trnovim vijencem na glavi, što je čest motiv u kršćanskoj ikonografiji.

Prije dvije godine španske vlasti su zaustavile ponovni pokušaj aukcije djela, koje je tada pripisano Caravaggijevom učeniku Joseu de Riberi. Također su zabranili izvoz, nakon što je muzej upozorio vladu da bi to mogao biti rad samog Caravaggija. Navodna cijena na aukciji je bila 1.500 eura, dok se vrijednost originalnih slika tog umjetnika procjenjuje desecima miliona eura.

Miguel Falomir, direktor muzeja Prado, rekao je da su od tada vlasnici proveli studiju i nastavili s restauracijom slike, što je dovelo do otkrića da je to djelo stiglo u Španiju u 17. stoljeću. Prema njegovim riječima, slika je od 19. stoljeća bila u rukama jedne porodice u Madridu, koja ju je i prodala na aukciji.

Izvor: Agencije