Salman Rushdie izdaje knjigu u kojoj je opisao napad nožem na njega

Rushdie, koji od 1989. godine živi pod prijetnjom smrću, u novoj knjizi koja u SAD-u izlazi 16. aprila prenosi razmišljanja o napadu.

Salman Rushdie (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Britanski pisac indijskog porijekla Salman Rushdie naredne sedmice izdaje novu knjigu Nož u kojoj opisuje napad na njega 2022. godine, kada je na javnom mjestu u New Yorku izboden nožem zbog čega je oslijepio na desno oko.

Rushdie, koji od 1989. godine živi pod prijetnjom smrću od fetve koju je izdao tadašnji islamski režim Irana, u novoj knjizi prenosi razmišljanja o napadu, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Pisac je napadnut dok se spremao da govori na jednoj konferenciji u sjevernom dijelu države New York. Književnika je jedan muškarac, koji je uletio na binu, napao nožem.

Policija je odmah uhapsila osumnjičenog, Hadija Matara, Amerikanca libanskog porijekla koji se na sudu izjasnio da nije kriv za napad.

Knjiga izlazi 16. aprila

Rushdie je napisao da je njegova prva pomisao kada ga je napadnut bila – “Dakle, to si ti”, aludirajući na osobu koja je došla da primjeni fetvu.

Pisac je u emisiji za američki televizijski kanal CBS opisao i posljednju stvar koje je vidjelo njegovo desno oko.

“Vidio sam čovjeka u crnoj odjeći kako dolazi brzo i podlo. Moram da priznam da sam ponekad zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom događaju i juriša na mene baš na taj način”, rekao je Rushdie koja će u nedjelju biti emitovana u cijelosti.

“Tako da je moja prva pomisao kada sam video tu ubojitu siluetu kako juri ka meni bila: ‘Dakle, to si ti, tu si'”, dodao je pisac koji sada ima 76 godina.

Njegova knjiga u SAD-u izlazi 16. aprila.

U svijetu književnosti od 1981.

Rushdie, rođen 1947. godine, poznat je po knjizi Satanski stihovi koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju otkad je iranski ajatolah Khomeini godinu dana kasnije izdao vjerski dekret (fetvu) kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopćila da ne podržava fetvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fetva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Khomeinijem (1902-1989).

Rushdie je u svijet književnosti ušao 1981. godine, romanom Djeca ponoći, smještenom u njegov rodni Mumbai, čija radnja počinje u ponoć 15. augusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

Izvor: Agencije