George Lucas će dobiti Zlatnu palmu za životno djelo

Kanski festival navodi da sa zadovoljstvom odaje počast jednoj od najvećih ličnosti savremene kinematografije.

Holivudski sineasta, koji u maju puni 80 godina, ulazi u društvo odabranih laureata (Mike Blake / Reuters)

Reditelj, scenarista i producent George Lucas novi je laureat počasne Zlatne palme za životno djelo Kanskog filmskog festivala, a to priznanje će mu biti uručeno 25. maja na zatvaranju festivala.

Holivudski sineasta, koji u maju puni 80 godina, tako ulazi u društvo odabranih laureata. Prije njega nagradu za životno djelo dobili su i Harrison Ford, Michael Douglas, Tom Cruise, Jodie Foster, navodi se na stranicama Kanskog festivala.

Kanski festival navodi da sa zadovoljstvom odaje počast jednoj od najvećih ličnosti savremene kinematografije, čovjeku sa izuzetnom karijerom, koji spaja sjajnu zabavu i inovacije, mitologiju i modernu tehnologiju, prenosi Tanjug.

Specijalno mjesto

Povodom te značajne nagrade Lucas je naglasio da je festival u Cannesu uvijek imao specijalno mjesto u njegovom srcu.

“Bio sam iznenađen kada je moj prvi film THX-1138 izabran da bude prikazan u tada novom programu posvećenom rediteljima. Od tada, vraćao sam se festivalu u različitim ulogama kao, pisac – scenarista, režiser ili producent. Zaista sam počastvovan ovim specijalnim priznanjem, koje mi znači mnogo”, naveo je Lucas.

Festival u Cannesu počinje 14. maja, a otvoriće ga film Quentina Dupieuxa The Second Act, dok će publika imati prilike da vidi i dugoočekivano ostvarenje Francisa Forda Coppole Megalopolis, velikog reditelja za čiju karijeru se vežu i Lucasovi počeci.

Izvor: Agencije