Brodvejski klasik ‘Blue Monday’ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Jazz opera ‘Blue Monday’ praizvedena je na Broadwayu 1992. godine

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Na sceni Narodnog pozorišta će 22. marta premijerno biti izvedena jazz opera Blue Monday kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić.

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, brodvejske mjuzikle i holivudske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, jazza i bluesa, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U jazz operi Blue Monday uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Gorko je biti niko i ništa u New Yorku 1930. godine, u gradu u kojem niko ne spava u gradu koji je novi Babilon, u gradu velike krize, velike depresije, prohibicije, crnih hronika i očajanja. Put od trnovitog dna do slatkog života je satkan od iskušenja. Moguć je samo najbeskrupuloznijima. To je svet bez ideala. Umesto ljubavi tu su niske strasti. Umesto bliskosti – zavisnost. Umesto mudrosti- lukavstvo. Umesto svetlosti – sjaj. Umesto humora – lakrdija. Da li je novi Babilon nepobediv? Da li on kao crna rupa guta sve što mu se približi i tako se progresivno širi? Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime smo zaslepljeni, zaljubimo se na kratko, ali ga nikada ne zavolimo. Laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora, pohlepa – naš glavni junak je centar ovog vrtložnog toka i njime dobro pliva. Međutim, sećanje na jedinu pravu ljubav i svetlost brišu sva priviđenja”, rekao je reditelj Aleksandar Nikolić.

Koreografkinja je Belma Čečo-Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, dizajner svjetla Moamer Šaković.

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

U sklopu premijernog izvođenja jazz opere Blue Monday bit će izvedena i opera buffa Telefon kompozitora Gian Carla Menottija, u režiji Aleksandra Nikolića uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Fuad Šetić.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Aidu Čorbadžić i Nedima Bašića, te članove baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Prvo reprizno izvođenje je 23. marta sa početkom u 19:30 sati.

Izvor: Agencije