Šta predstavljaju crveni bedževi koje su nosile holivudske zvijezde na dodjeli Oscara?

Zvijezde su na dodjeli Oscara nosile bedževe kojim su pozivale na trenutni prekid vatre u Gazi i oslobađanje zarobljenika.

Ramy Youssef pozira na crvenom tepihu tokom dolaska na ceremoniju u Hollywoodu [Aude Guerrucci/Reuters]

Slavne osobe, uključujući muzičare Billie Eilish i Finneasa O'Connella, zvijezdu Jadnika Marka Ruffala i komičara Ramyja Youssefa, nosile su crvene bedževe na 96. dodjeli Oscara kako bi pozvale na prekid vatre u Gazi.

Koja je simbolika bedža? Evo šta znamo o tome.

Šta su predstavljali crveni bedževi na dodjeli Oscara?

Crvene bedževe podijelio je Artists4Ceasefire, grupa slavnih osoba i članova industrije zabave koji su krajem oktobra potpisali zajedničko pismo u kojem su od američkog predsjednika Joea Bidena tražili prekid vatre, kao i sigurno oslobađanje zarobljenika iz Gaze. Radi se o crvenom sjajnom krugu sa rukom i crnim srcem.

“Bedž simbolizira kolektivnu podršku trenutnom i trajnom prekidu vatre, oslobađanju svih talaca i hitnoj isporuci humanitarne pomoći civilima u Gazi”, naveo je Artists4Ceasefire u saopćenju za javnost.

“Suosjećanje mora prevladati”, dodaje se.

Bedž simbolizira kolektivnu podršku trenutnom i trajnom prekidu vatre, oslobađanju svih talaca i hitnoj isporuci humanitarne pomoći civilima u Gazi [Jason Armond/Los Angeles Times via Getty Images]

Među više od 380 potpisnika su Cate Blanchett, Ben Affleck, Jennifer Lopez i Bradley Cooper.

“Tražimo trenutni i trajni prekid vatre u Gazi”, rekao je glumac i komičar Ramy Youssef za američke medije.

“Tražimo pravdu i mir za palestinski narod i također, imamo istinski univerzalnu poruku, a to je da prestanemo ubijati djecu”, dodao je.

Sunrise Coigney i američki glumac Mark Ruffalo na 96. dodjeli Oscara [David Swanson/AFP]

Prije nedjeljne ceremonije, bedževi su viđeni na dodjelama nagrada Grammy i DGA u februaru. I tada je Ruffalo primijećen kako ga nosi.

“Nećemo bombardirati put do mira. Sve što govorimo je – šta je loše u davanju šanse primirju?”, rekao je Ruffalo na crvenom tepihu na DGA.

Osim toga, tokom dodjele Zlatnog globusa u januaru, neke zvijezde primijećene su kako nose žutu traku kojom se iskazivala podrška zarobljenicima koje drži Hamas.

Kako je izraelski rat u Gazi tretiran na dodjeli Oscara?

Ispred Dolby Theatrea, grupe poput ogranka Jevrejskog glasa za mir iz Los Angelesa, držale su plakate i skandirale za prekid vatre u Gazi, blokirajući nekoliko saobraćajnih traka.

Među demonstrantima su bili članovi grupe aktivnih glumaca.

Demonstranti su rekli da žele da izraelski napad na grad Rafah na jugu Gaze ne bude ignoriran, čak niti usred sjaja i glamura nedjeljne večeri.

Više od 31.000 Palestinaca ubijena je dosad u pet mjeseci izraelske vojne ofanzive, što je izazvalo zabrinutost zbog rizika od genocida.

Prema objavi na platformi X Nicole Sperling, novinarke New York Timesa, protesti su “zatvorili poprečne ulice.

“Akademija šalje vozila za golf po slavne osobe koje su zaglavljene”, dodala je.

Demonstranti u blizini Dolby Theatrea [Etienne Laurent/AP Photo]

Režiser jezive drame o holokaustu Zona interesa također je dao svoj glas za mir, dok je primao Oscara za najbolji međunarodni film.

“Svi naši izbori su napravljeni da nas odražavaju i suočavaju u sadašnjosti, da ne kažemo – ‘pogledajte šta su tada učinili’, nego ‘pogledajte što mi sada radimo'“, rekao je režiser Jonathan Glazer.

“Naš film pokazuje gdje vodi dehumanizacija u svom najgorem slučaju. To je oblikovalo svu našu prošlost i sadašnjost.”

“Trenutno stojimo ovdje kao ljudi koji opovrgavaju svoje jevrejstvo i holokaust koji je otet od strane okupacije koja je dovela do sukoba za toliko nevinih ljudi, bilo da se radi o žrtvama 7. oktobra u Izraelu ili napadu na Gazu koji je u toku”, rekao je uz aplauz.

Izvor: Al Jazeera