FEST otvara ‘The Holdovers’, a zatvara ‘Ruski konzul’

FEST se ove godine održava 52. put, a nagradu ‘Beogradski pobednik’, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, dobit će reditelj Želimir Žilnik.

FEST će ove godine biti održan od 23. februara do 3. marta (Arhiva)

Međunarodni filmski festival FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, otvorit će američki film The Holdovers, koji je režirao Alexander Payne, dvostruki dobitnik nagrade Oscar.

Taj film je ove godine kandidat za nagradu Oscar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga i originalni scenarij.

Film The Holdovers je već nagrađen Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, koju je ponio Paul Giamatti, te za sporednu žensku ulogu koja je pripala Da'Vine Joy Randolph. Prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakeshu.

Posljednji film u kojem je glumio Laušević

FEST se ove godine održava 52. put, a na zatvaranju će biti prikazan film Ruski konzul, posljednji u kom je glumio nedavno preminuli Žarko Laušević. Film je nastao prema romanu Vuka Draškovića, režirao ga je Miroslav Lekić, a glavnu ulogu tumači Nebojša Dugalić.

Ove će godine na FEST-u nagradu „Beogradski pobednik“, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, dobiti Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih i najplodnijih reditelja srpske kinematografije, javlja Beta.

Izvor: Agencije