Preminuo Alfredo Castelli, tvorac stripa ‘Martin Mystere’

Radio je za brojne listove, a sarađivao je na mnogim likovima, poput antologijskih Zagora i Mister Noa, zatim Dylana Doga, Nathana Nevera i Kena Parkera.

Kada bi me neko primorao da 'spasim' samo jednog Bonellijevog lika, izabrao bih 'Duha sa sjekirom', govorio je Castelli (Ustupljeno Al Jazeeri)

Italijanski crtač i pisac stripova Alfredo Castelli, tvorac popularnog Martija Misterije (Martin Mystere), preminuo je u 77. godini, objavila je njegova izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore.

Castelli će ostati upamćen i kao autor hiljada drugih likova, priča, eseja, “kao istinski div kreiranja stripova”, navode iz te kuće.

Rođen u Milanu 26. juna 1947. godine, Castelli je u svijet stripa ušao već 1965. godine kada je crtao i pisao o avanturama Scheletrina koji je objavljivan kao dodatak legendarnom “Diaboliku”.

 

 

“Znatiželjan po prirodi, intelektom višestran, već u ranim danima je imao sposobnost kretanja kroz razne žanrove i publikacije, sada u ulozi scenariste, a opet kasnije kao esejista ili historičar. Upravo je njegova nevjerovatna višestranost od njega napravila polaznu tačku za mnoge autore, a samim tim i čitatelje, zbog čega je jedna od ključnih ličnosti italijanskog stripa”, navode iz Sergio Bonelli Editorea.

Zagor, Mister No, Dylan Dog…

Navode kako je radio za brojne listove, a sarađivao je na mnogim likovima, poput antologijskih Zagora i Mister Noa, zatim Dylana Doga, Nathana Nevera, Kena Parkera…

U intervjuu koji je dao za Al Jazeeru prije devet godina, Castelli je izdvojio jednog lika kao omiljenog.

“Mister No, bez ikakve dileme. Njega je kreirao Sergio Bonelli, koji je pisao kao Guido Nolitta. Mister No je zapanjujući i detaljno obrađeni lik, za koga me vežu posebni osjećaji. Pisanje za tu seriju stripa bilo je i užitak, i stimulacija. Sjećam se da sam doslovno osjećao južnoameričku atmosferu u nekim pričama, mogao sam namirisati prašumu Amazoniju, osjetiti okus ‘cachace’ (vrsta žestokog pića popularnog u Brazilu) i ‘feijoade’ (tradicionalno brazilsko jelo). U jednom trenu sam napisao više knjiga nego Sergio Bonelli”, rekao je tada.

Izvor: Al Jazeera i agencije