Kina uvjetno osudila na smrt australskog pisca

Yang Hengjun, naučnik i romanopisac koji je pisao blog o kineskim poslovima, odbacuje optužbe koje nikada nisu javno objavljene.

Kazna se nakon dvije godine može promijeniti u doživotni zatvor (AP)

Australsko-kineskom piscu Yangu Hengjunu Kineski sud izrekao je uvjetnu smrtnu kaznu, pet godina nakon što je uhapšen i optužen za špijunažu.

Kako navode australski zvaničnici, kazna se nakon dvije godine može promijeniti u doživotni zatvor, prenosi Hina.

Yang – naučnik i romanopisac koji je pisao blog o kineskim poslovima – odbacuje optužbe protiv sebe koje nikada nisu javno objavljene.

Vlada Australije, koja je tražila njegovo oslobađanje, zgrožena je ovom odlukom i najoštrije će prenijeti svoj odgovor Pekingu, rekla je Penny Wong, australska ministrica vanjskih poslova.

“Dosljedno smo pozivali na osnovne standarde pravde, proceduralnu pravednost i humani tretman za dr. Yanga, u skladu s međunarodnim normama i pravnim obavezama Kine. Nećemo popustiti u našem zagovaranju”, istakla je.

Ispitan više od 300 puta

Yang, koji je prije radio za Kinesko ministarstvo državne sigurnosti, u svojim je tekstovima zagovarao demokratiju, ali je i često izbjegavao direktnu kritiku vlade.

Taj 57-godišnjak je uhapšen na aerodromu Guangzhou u januaru 2019. i optužen za špijunažu. Njegov se slučaj od tada uglavnom odvijao iza zatvorenih vrata, uključujući tajno suđenje 2021. godine.

Australski zvaničnici često su izražavali zabrinutost u vezi s tretmanom prema Yangu, ali ih je Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da se ne miješaju u slučaj i da poštuju pravosudni suverenitet nacije.

Dok je bio u pritvoru, Yang je ispitan više od 300 puta, a šest je mjeseci intenzivno mučen, navodi njegova porodica.

Izvor: Agencije