‘Životinjsko carstvo’ i ‘Anatomija pada’ favoriti na dodjeli Cesara

Počasnog Cesara dobit će američko-britanski reditelj Christopher Nolan te njegova francuska kolegica Agnes Jaoui.

Nominacije za nagradu Cesar određuje Francuska akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine (Reuters - Arhiva)

Filmovi Životinjsko carstvo (Le Regne animal) Thomasa Cailleya sa 12 nominacija i Anatomija pada (Anatomie d’une chute) Justine Triet sa 11 nominacija favoriti su 49. dodjele nagrada Cesar, koju Akademija filmske umjetnosti Francuske organizira u petak.

Iako je film Životinjsko carstvo dobio najviše nominacija, veći favorit bi moglo biti ostvarenje Anatomija pada pošto je osvojilo nekoliko nagrada na drugoj strani Atlantika, prenosi Beta.

To ostvarenje je dobilo dva Zlatna globusa za najbolji strani film i najbolji scenario, kao i nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) za najbolji originalni scenario. Film je i dobitnik Zlatne palme na Kanskom međunarodnom festivala 2023. godine, a za prestižnog Oscara, čija je dodjela 10. marta, dobio je pet nominacija.

Francuski ekvivalent Oscaru

Počasnog Cesara dobit će američko-britanski reditelj Christopher Nolan čiji je film Oppenheimer veliki favorit za Oscara te ima i nominaciju za Cesara u kategoriji najboljeg stranog filma. Istu nagradu će dobiti i i francuska glumica i rediteljica Agnes Jaoui.

Cesar je francuska nacionalna filmska nagrada ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim ekvivalentom Oscaru. Nominacije određuje Francuska akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Izvor: Agencije