Preminuo Carl Weathers, Apollo iz ‘Rockyja’

Lik Creeda pokazao je pamet i žar, ponudivši publici snažan i pozitivan tamnoputi lik u vrijeme kada su glavne filmske uloge tek počele izlaziti iz okvira stereotipa.

Weathersov lik je isprva bio suparnik, a kasnije i saveznik Rockyjevom liku u prva četiri filma serije (AFP)

Glumac Carl Weathers, bivši profesionalni igrač američkog nogometa koji je postao zvijezda glumeći drskog i karizmatičnog boksera Apolla Creeda u filmovima “Rocky”, preminuo je u četvrtak u 76. godini, objavio je njegov menadžer u petak u saopćenju, prenosi Reuters.

“Duboko smo ožalošćeni što možemo objaviti da je Carl Weathers preminuo. Umro je mirno u snu”, rekao je menadžer Matt Luber.

Iako je imao i druge istaknute uloge, glumeći u nedavnoj spinoff seriji “Ratovi zvijezda” “The Mandalorian” i naučnofantastičnom horor filmu “Predator” iz 1987, Weathers je bio najpoznatiji po ulozi Apolla Creeda uz Rockyja Balbou Sylvestera Stallonea u hit filmovima 1970-ih i 1980-ih.

Weathersov lik je isprva bio suparnik, a kasnije i saveznik Rockyjevom liku u prva četiri filma serije.

Tri braka, dvoje djece

Po uzoru na Muhammada Alija, lik Creeda pokazao je pamet i žar, ponudivši publici snažan i pozitivan tamnoputi lik u vrijeme kada su glavne filmske uloge tek počele izlaziti iz okvira stereotipa.

Weathers je imao kratku karijeru igrajući za Oakland Raiders iz Nacionalne nogometne lige (NFL), ali se povukao iz sporta kako bi se posvetio glumi.

Nakon što je lik Creeda ubijen, Weathers se udružio s drugom velikom akcijskom zvijezdom tog perioda, Arnoldom Schwarzeneggerom, s ulogom u hitu “Predator” iz 1987. godine.

U više od 10 epizoda od 2019. do 2023, “The Mandalorian” vratio je Weathersa u centar pažnje.

Izvor: Agencije