Barbie i Oppenheimer imaju najviše nominacija za nagrade sindikata glumaca

Dobitnici SAG nagrada saznat će se na svečanosti na crvenom tepihu u Los Angelesu 24. februara i prenositi uživo na Netflixu.

Cillian Murphy, koji je glumio naučnika J. Roberta Oppenheimera, nominiran je za najboljeg glumca (Reuters)

Hitovi na kino blagajnama, filmovi Barbie i Oppenheimer, osvojili su po četiri nominacije za nagrade sindikata glumaca SAG (Screen Actors Guild), u novoj borbi uoči dodjele Oscara.

Filmovi koji su se prošlog ljeta natjecali u obračunu nazvanom “Barbenheimer” u konkurenciji su za glavnu nagradu SAG-a za najbolju glumačku postavu uz filmove The Color Purple, Killers of the Flower Moon i American Fiction, prenosi Hina.

Dodjela SAG nagrada pažljivo se prati jer glumci čine najveću grupu glasača za Oscara, glavnu nagradu filmske industrije koja će se dodijeliti u martu.

Film Oppenheimer Christophera Nolana, o nastanku atomske bombe, osvojio je pet Zlatnih globusa, uključujući onaj za najbolju filmsku dramu.

Uboga stvorenja (Poor Things), iznenađujući dobitnik Zlatnog globusa za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, nije među nominiranima za nagradu SAG, iako je zvijezda tog filma Emma Stone nominirana za najbolju glumicu, a Willem Dafoe za najboljeg sporednog glumca.

Nominacije za najbolje

Stone će se takmičiti protiv zvijezde filma Barbie Margot Robbie, dobitnice Zlatnog globusa Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon), Annette Bening (Nyad) i Carey Mulligan (Maestro).

Cillian Murphy, koji je glumio naučnika J. Roberta Oppenheimera, nominiran je za najboljeg glumca. Konkurencija su mu Bradley Cooper (Maestro), Paul Giamatti (The Holdovers), Jeffrey Wright (American Fiction) i Colman Domingo (Rustin).

Glasači SAG-a preskočili su Leonarda DiCaprija, zvijezdu filma Killers of the Flower Moon.

Robert Downey Jr. i Emily Blunt nominirani su za najbolje sporedne uloge u filmu Oppenheimer. Nominaciju za Barbie dobio je sporedni glumac Ryan Gosling, koji je glumio Kena.

Succession (Nasljeđe), serija o okrutnom medijskom mogulu i njegovoj porodici, predvodio je TV kategorije s pet nominacija, uključujući najbolju glumačku postavu u dramskoj seriji. Ted Lasso, The Bear i The Last of Us osvojili su po četiri nominacije.

Serija Succession osvojila je za svoju posljednju sezonu Zlatni globus za najbolju televizijsku dramu, dok je druga sezona serije The Bear pobijedila u kategoriji humorističnih televizijskih serija.

Dobitnici SAG nagrada saznat će se na svečanosti u Los Angelesu 24. februara i prenositi uživo na Netflixu.

SAG će na događaju dodijeliti priznanje za životno djelo pjevačici, glumici i redateljici Barbri Streisand, zvijezdi filmova poput Zvijezda je rođena, Smiješna djevojka i drugih klasika.

Izvor: Agencije