Palestinski arheolozi otkrili još nekoliko drevnih grobnica

Na groblju su otkrivene grobnice piramidalne strukture u čijoj unutrašnjosti restauratorske radove izvodi tim tehničara koje vodi Al-Otol.

Riječ je o 'prvoj cjelovitoj rimskoj nekropoli' otkrivenoj u Gazi (EPA)

Na sjeveru Pojasa Gaze otkrivene su četiri rimske grobnice stare 2.000 godina, rekao je AFP-u palestinski arheolog, dodavši da je sada moguće obaviti rekonstrukciju prvog potpunog rimskog groblja na ovome palestinskom području.

“Nakon otkrića još četiri grobnice njihov ukupan broj na ovome rimskom groblju, koje datira iz perioda između prvog stoljeća prije Krista i drugog stoljeća nove ere, iznosi 134”, rekao je palestinski arheolog Fadel Al-Otol, kritiziravši nedovoljna financijska sredstva za nastavak radova.

Istakao je da je riječ o “prvoj cjelovitoj rimskoj nekropoli” otkrivenoj u Gazi. Kazao je i da su arheolozi otkrili “fragmente keramike i metalne predmete koji su se koristili u pogrebnim ritualima”.

Blokirani skučeni prostor

Na groblju su otkrivene grobnice piramidalne strukture u čijoj unutrašnjosti restauratorske radove izvodi tim tehničara koje vodi Al-Otol.

“Ovdje su nedavno otkrivena dva olovna kovčega, jedan ukrašen grozdovima i drugi delfinima koji plivaju”, rekao je palestinski arheolog.

Za financiranje radova iskapanja i za restauratorske radove pobrinuo se Fond za zaštitu kulture British Councila.

Pojas Gaze je skučen i siromašan teritorij koji graniči s Izraelom, Egiptom i Sredozemljem.

Pod kontrolom je palestinskoga pokreta Hamasa, a pod izraelskom blokadom je već više od 15 godina.

Izvor: Agencije