SAD vratio Iranu drevne glinene tablice

‘Vratili smo 3.506 tablica (iz vremena Ahemenidske monarhije) u zemlju, a ostatak će uskoro biti vraćen’, rekao je iranski predsjednik, Ebrahim Raisi.

Tablice koje su vraćene do sada su bile na Institutu za proučavanje drevnih kultura na Univerzitetu Chicago (EPA - Ilustracija)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi potvrdio je da je iz Sjedinjenih Američkih Država u Iran vraćeno 3.506 Ahemenidskih glinenih tablica poslije više od 85 godina.

„Tokom putovanja u New York objasnili smo stav Irana u pravcu osiguravanja interesa i vrijednosti iranske nacije“, rekao je Raisi po dolasku u Teheran na kraju trodnevnog boravka u New Yorku, gdje je prisustvovao sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi agencija IRNA.

Prva persijska monarhija

Aktivnosti iranskog Ministarstva za kulturnu baštinu i Ministarstva vanjskih poslova su, po njegovim riječima, rezultirali vraćanjem u zemlju velikog dijela iranske kulturne baštine.

„Vratili smo 3.506 tablica u zemlju, a ostatak će uskoro biti vraćen“, rekao je iranski predsjednik.

Ahemenidska monarhija bila je prva persijska monarhija koja je od 550. do 330. godine prije naše ere obuhvatala prostor Irana. Tablice koje su vraćene do sada su bile na Institutu za proučavanje drevnih kultura na Univerzitetu Chicago.

Izvor: Agencije