UNESCO uvrstio palestinski Tel al-Sultan na popis svjetske baštine

Palestinske vlasti, koje je UN priznao kao državu posmatrača-nečlanicu, pozdravile su stavljanje Tel al-Sultana na popis zaštićene kulturne baštine, dok je Izrael to osudio.

Tel al-Sultan je četvrto palestinsko mjesto koje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine (Reuters)

UNESCO je upisao historijsku lokaciju Tel al-Sultan, u blizini palestinskog grada Jerihona na okupiranoj Zapadnoj obali, na Popis svjetske baštine, izazivajući kritiku Izraela.

Tel al-Sultan, koji je stariji od egipatskih piramida, ovalni je brežuljak u dolini Jordana i sadrži prethistorijske dokaze ljudske aktivnosti, javlja AFP.

Odluka kulturne organizacije Ujedinjenih naroda, koju je objavila na platformi X, nekadašnjem Twitteru, donesena je na 45. sastanku odbora za svjetsku baštinu održanom u Rijadu.

„Nominirana lokacija prethistorijsko je arheološko nalazište Tel al-Sultan, koje se nalazi izvan drevnog nalazišta Jerihona“, rekao je Ernesto Ottone, pomoćnik glavnog direktora UNESCO-a, Ernesto Ottone.

Tri godine kandidature

„Lokacija je upisana nakon trogodišnje kandidature tokom koje nijedna država stranka nije uložila nikakve primjedbe“, rekao je jedan diplomat, govoreći pod uvjetom anonimnosti. „Nema židovskih ili kršćanskih ostataka na tom mjestu (Tel al-Sultan). To je mjesto prethistorijskih ostataka“.

Izrael je osudio tu odluku, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova smatra to „još jednim znakom da Palestinci cinično koriste UNESCO i politiziraju organizaciju“.

„Izrael će djelovati sa svojim brojnim prijateljima u organizaciji kako bi promijenio pogrešne odluke“, navedeno je.

Izrael je napustio tu UN-ovu organizaciju prije četiri zbog optužbi da potiče antiizraelsku pristranost, ali je poslao delegaciju na ovogodišnji sastanak u Saudijskoj Arabiji.

Palestinske vlasti, koje su Ujedinjeni narodi priznali kao državu posmatrača – nečlanicu, pozdravile su stavljanje na popis mjesta Tel al-Sultan.

Četvrta zaštićena lokacija u Palestini

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra kako je odluka „od velike važnosti i dokaz autentičnosti i historije palestinskog naroda“. Obećao je da će palestinske vlasti „nastaviti čuvati to jedinstveno mjesto za cijelo čovječanstvo“, prenijela je Hina.

„UNESCO-ov popis pokazuje da je to mjesto sastavni dio raznolike palestinske baštine izuzetne vrijednosti za čovječanstvo“, rekla je Rula Maayah, palestinska ministrica turizma Rula Maayah, koja je bila na sastanku u Rijadu. „S obzirom na važnost Tel al-Sultana kao najstarijeg utvrđenog grada na svijetu […] zaslužuje biti mjesto svjetske baštine“.

„Trajno naselje pojavilo se ovdje 9.000-8.000 prije Krista zbog plodnog tla oaze i lakog pristupa vodi“, objavio je UNESCO na svojoj web stranici. Prema objavi, lubanje i kipovi pronađeni na tom mjestu svjedoče o praksama tamošnjeg neolitskog stanovništva, dok arheološki materijal iz ranog bronzanog doba pokazuje znakove urbanog planiranja.

„Ostaci iz srednjeg bronzanog doba otkrivaju prisutnost velikog kanaanskog grada-države u kojem je živjelo društveno uređeno stanovništvo“, dodao je UNESCO.

To mjesto se istražuje više od jednog stoljeća i smatra se najstarijim kontinuirano naseljenim naseljem na planetu, izvijestila je palestinska službena novinska agencija Wafa.

Tel al-Sultan je četvrto palestinsko mjesto koje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Sporna i arheološka pitanja

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, sada dom oko tri miliona Palestinaca,  1967. godine, kada je zauzeo Pojas Gaze, gusto naseljenu obalnu enklavu iz koje se povukao 2005. godine. Palestinci žele oba teritorija za svoju državu, zajedno s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Jerihon je jedan od najstarijih naseljenih gradova na planetu i glavna turistička destinacija na palestinskim teritorijima. UNESCO je također pozvao na zaštitu drugih arheoloških nalazišta u Jerihonu.

Arheologija je izrazito politička tema u Izraelu i Palestini, a otkrića su korištena za opravdavanje teritorijalnih zahtjeva, prenosi AFP.

Izvor: Agencije