Eminem traži od desničarskog kandidata da ne koristi njegove pjesme

Vivek Ramaswamy, koji sebe opisuje kao novog Trumpa, nedavno je na sajmu u saveznoj državi Iowa izveo improviziranu verziju Eminemove pjesme ‘Lose Yourself’.

Izvođenje Eminemovih djela u kampanji 'Vivek 2024' bit će tretirano kao kršenje autorskih prava, poručila je organizacija BMI (EPA)

Američki muzičar Eminem zatražio je od kandidata za predsjedničku nominaciju republikanaca Viveka Ramaswamyja da prestane koristiti njegove pjesme.

Eminem je zahtjev podnio preko organizacije za prava izvođača BMI, nakon što je Ramasvami prije nekoliko dana, na sajmu u saveznoj državi Iowa, izveo improviziranu verziju pjesme „Lose Yourself“, prenosi BBC.

BMI u pismu navodi da se Eminem protivi tome da republikanci koriste njegove pjesme.

„BMI će smatrati bilo koje izvođenje Eminemovih djela u kampanji ‘Vivek 2024’ kao kršenje autorskih prava“,  ističe se u pismu te organizacije.

Eminemovom zahtjevu će biti udovoljeno

Portparolka Ramaswamyja rekla je da će potencijalni predsjednički kandidat republikanaca „udovoljiti zahtjevu Eminema“.

Američkim političarima po zakonu nije uvijek potrebna direktna dozvola umjetnika za korištenje njihovih djela.

Njihove kampanje mogu kupiti licencne pakete od organizacija za muzička prava, kao što su BMI i ASCAP, što im daje legalan pristup za više od 20 miliona pjesama za političke skupove. Međutim, umjetnici imaju pravo ukloniti svoju muziku sa te liste.

Ko je Ramaswamy?

Vivek Ramaswamy želi biti sljedeći Donald Trump: autsajder koji će se boriti protiv političkog establišmenta Sjedinjenih Američkih Država, osvojiti predsjedništvo i iz Ovalnog ureda provesti tvrdo desni plan, objavila je Al Jazeera prije nekoliko dana.

„Sličniji sam Trumpu 2015, nego što Trump danas liči na Trumpa 2015. godine“, rekao je Ramaswamy o bivšem predsjedniku u jednom intervjuu.

U međuvremenu je i održao nastup poput Trumpa na prvoj republikanskoj debati za predsjedničke izbore 2024. godine – opominjao je protivnike i uživao u napadima.

Ramaswamy promoviše brojne ideje koje liberali opisuju kao opasne, uključujući poricanje klimatskih promjena i mogućnost vojnih operacija protiv dilera droge u Meksiku.

Izvor: Agencije