Novo otkriće baca svjetlo na život robova u Pompejima

Prostorija pronađena u vili Civiti Giuiliani, koja se nalazi oko 600 metara sjeverno od rimskih Pompeja, pokazuje nizak status robova u antici.

U sobi su se nalazila dva kreveta, od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca (E3)

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeja koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca svjetlo na njihov nizak status u antici, objavilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Prostorija je pronađena u vili Civiti Giuiliani, koja se nalazi oko 600 metara sjeverno od Pompeja, koji je uništila vulkanska erupcija Vezuva prije gotovo 2.000 godina.

U sobi su se nalazila dva kreveta, od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci dvaju miševa i štakora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Siromaštv i slaba higijena

“Te pojedinosti još jednom naglašavaju uvjete siromaštva i slabe higijene u kojima su živjeli niži slojevi društva u to vrijeme”, objavilo je Ministarstvo kulture.

(EPA)

Nisu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe.

Iskopavanja u toj vili provedena su 1907-08. i ponovo od 2017. godine, kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači.

Pompeje i okolinu prekrio je debeo sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere erumpirao Vezuv usmrtivši hiljade Rimljana.

Izvor: Agencije