Arheolozi u Izraelu otkrili gradska vrata stara 5.500 godina

Ovo je prvi put da su otkrivena tako velika vrata koja datiraju iz ranog bronzanog doba, rekla je voditeljica nalazišta Emily Bischoff.

Dio mjesta iskopavanja na kojem su izraelski arheolozi otkrili ogromno prethistorijsko naselje u blizini Jerusalema (Reuters)

Arheolozi u južnom Izraelu otkrili su gradska vrata stara 5.500 godina, što ih čini najstarijim vratima do sada pronađenim u regiji, saopćile su vlasti.

To je otkriće natjeralo stručnjake da preispitaju početak urbanizacije na tom području.

Vrata su otkrivena na mjestu iskopavanja Tell Erani tokom radova prije planirane instalacije vodovoda, prema Izraelskoj upravi za starine (IAA).

“Ovo je prvi put da su otkrivena tako velika vrata koja datiraju iz ranog bronzanog doba”, rekla je voditeljica nalazišta Emily Bischoff.

Izgradnja vrata vjerovatno je zahtijevala veliki napor, s kamenjem koje je dopremljeno izdaleka, a opeke od blata i zidovi tvrđave posebno su izrađeni, piše dpa.

‘Dokaz početka urbanizacije’

“Ta (vrata) nije napravila jedna osoba ili nekolicina. Sistem utvrda je dokaz društvene organizacije koja predstavlja početak urbanizacije”, naglasila je Bischoff.

Do sada su stručnjaci pretpostavljali da je urbanizacija područja počela prije oko 5.200 godina, dakle 300 godina kasnije.

“Vjerovatno su svi prolaznici, trgovci ili neprijatelji koji su htjeli ući u grad morali proći kroz ova impresivna vrata”, dodao je Martin-David Pasternak, istraživač IAA.

“Vrata nisu samo branila naselje, nego su i prenosila poruku da se ulazi u važno snažno naselje koje je politički, društveno i ekonomski dobro organizirano”, rekao je.

Izvor: Agencije