SFF povodom zločina u Gradačcu organizira panel o nasilju nad ženama

Na panelu će govoriti rediteljice Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić.

U programu ovogodišnjeg SFF-a su brojni filmovi koji se bave temom nasilja nad ženama i femicidom (Armin Durgut/Pixsell)

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival organizira javni razgovor na kojem će o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govoriti filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman, javlja Anadolija.

Regionalne autorice i autori, glumice i glumci su motiv femicida tretirali kroz različite rediteljske rukopise, i iz različitih pobuda, no njegova istrajnost je neupitna.

“Filmovi koji se bave temom nasilja nad ženama i femicida kao njegovog najekstremnijeg oblika postavljaju pitanje lične i društvene odgovornosti koju umjetničko i medijsko djelovanje nosi. Složeni društveni imaginarij iziskuje sistematsku analizu, posebno u svjetlu stvarnih ubistava žena i ostalih vidova rodno utemeljenog nasilja kojemu smo svjedoci u današnjem društvu”, navodi se u saopćenju SFF-a.

Na panelu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima” govorit će rediteljice Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić, a razgovor će moderirati Nebojša Jovanović. Panel će se održati 16. augusta na Festivalskom trgu, s početkom u 10.30 sati.

Još ranije, potresena tragičnim događajima u Gradačcu, rediteljica Vanja Juranić je posvetila festivalsku projekciju filma “Samo kad se smijem“ žrtvama u bosanskohercegovačkom gradu.

“Ovaj je film univerzalna priča o ženi koja je zarobljena u patrijarhalnoj sredini. Iako je žrtva, ona je aktivna i pokušava promijeniti situaciju kao što se desilo u stvarnosti u Gradačcu i zato ovu projekciju želimo posvetiti žrtvama ove velike tragedije“, rekla je Juranić na projekciji.

Za sve one koji su projekciju propustili, film ima i reprizne projekcije na Sarajevo Film Festivalu.

Uz već spomenuti film, u programu ovogodišnjeg SFF-a su i brojni drugi filmovi koji se bave temom nasilja nad ženama i femicidom.

Solidarnost sa žrtvama

Tako se ovim temama bave i filmovi koji se prikazuju na takmičarskim programima SFF-a, kao što je “Životinja“ Sofije Exarchou te dokumentarni filmovi “Dan, 365 sati“ Eylem Kaftan i “Šutnja razuma“ Kumjane Novakove, kratki film “Između rubova dana“, studenski filmovi “Dok mirno ležim“ Yane Eresine i “Želim skršiti staklenik“ Teone Galgotiu. U programu “U fokusu“ to su filmovi “Blagin nauk“ Stephana Komandareva, “Da li ste vidjeli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, “Samo kad se smijem“ Vanje Juranić iz programa Open Air, “Sweet Dreams“ iz programa Mreže festivala Jadranske regije.

U programu BH filma ovim se temama bave filmovi “Crvene bermude“ Saše Peševskog, “Toliko vode blizu kuće“ Ilije Puljića, “Očevina“ Stefana Tomića, “Sarajevo Overdrive“ Adnana Hrustemovića i “Love You Forever“ Ismara Vejzovića.

“Ovim putem obavještavamo publiku i goste festivala, da će se u srijedu, 16. augusta, na Dan žalosti, festival okrenuti isključivo ključnim aktivnostima – filmskim projekcijama, radionicama, predavanjima i prezentacijama”, objavio je Press Office Sarajevo Film Festivala.

“U znak poštovanja prema žrtvama, društvenih događanja u organizaciji Sarajevo Film Festivala neće biti, uključujući izostanak prenosa Crvenog tepiha kao i prolazak gostiju bez ceremonijalnih najava, izjava i fotografisanja“, naveli su iz SFF-a.

Danas, 14. augusta, na Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu, projekcija filma u sklopu Sarajevo Film Festivala u Tuzli, u Ljetnom kinu, neće biti održana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada