Svjetskoj premijeri serije ‘Rumi’ na SFF-u prisustvovat će glumci Bulent Inal i Kaan Yildirim

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala 12. augusta bit će upriličena svjetska premijera serije ‘Rumi’, a tim povodom će u Sarajevu boraviti glumci i zvijezde serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju biće održana u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca (Anadolija)

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF), u subotu, 12. augusta, bit će upriličena svjetska premijera serije “Rumi”, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom će u Sarajevu boraviti glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju biće održana u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, prenosi Anadolija.

Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta.

Riječ je o seriji koja je svojevrsni nastavak TRT-ovih uspješnih serijala o poznatim historijskim ličnostima i razdobljima, među kojima su i planetarno popularne serije “Ertugrul”, “Barbarosa” i “Buđenje velikih Seldžuka”.

Inal je svjetsku slavu stekao ulogom u TRT-ovoj seriji “Abdulhamid”, a Yildirim ulogom u seriji “Halka”.

Borba za moć

Poznati glumci kao što su Ahu Turkpence, Devrim Ozkan, Mehmet Ali Nuroglu, Mert Turak i Nilay Deniz također igraju u seriji o životu Mevlane Dželaludina Rumija, koji slovi za oličenje mira i tolerancije i čije su poruke od prije nekoliko stoljeća preživjele do danas.

Produkciju serije potpisuju Kerim Ayyildiz i Ahmet Okur, režiser je Can Ilkaz, a scenario su pisali Ali Aydin i Fatma Berra Mete.

Serija na plastičan način govori i o borbi za moć koja se odvijala u Anadoliji u 13. stoljeću, a pripreme za snimanje serije su trajale dvije godine i u nju su bili uključeni brojni stručni konsultanti o mnogim temama, od misticizma do kaligrafije, kao i 22.000 sporednih glumaca. Serija koja je snimljena na TRT International Konya Film Platou, najvećem platou te vrste u Turskoj, gledateljima donosi i arhitektonske karakteristike i društveni život tog perioda.

Priča serije se odvija u Anadoliji u 13. stoljeću, kada je narod strepio pred mongolskom prijetnjom dok su još bila svježa loša sjećanja na krstaške ratove. Oni koji žele da zauzmu tron, ​​podstiču i unutrašnje nemire i rat, a Mevlana dolazi u prvi plan kao duhovna osoba koja može smiriti strahove. Ovaj mudri čovjek sa svevremenskim porukama, svojim stavom, znanjem, razgovorima i radom pozvaće društvo na zdrav razum i dobro srce. Serija, koja počinje opsadom Erzuruma od strane Mongola 1242. godine, svjedoči o procesu transformacije Seldžučke države zajedno sa unutrašnjim putovanjem Mevlane u turbulentnom periodu Seldžučke države.

Izvor: Agencije