Odabrane bh. predstave za ovogodišnji MESS

Selektor Janko Ljumović odabrao je predstave ‘Ivanov’ Narodnog pozorišta Sarajevo, ‘Totovi’ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i ‘Noć s Aleksom’ Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

U konkurenciji za 63. izdanje festivala MESS bilo je 13 predstava iz Bosne i Hercegovine (Fena)

Završena je ovogodišnja selekcija bosanskohercegovačkih predstava za 63. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a publika će imati priliku da pogleda tri od od trinaest prijavljenih predstava, objavili su organizatori.

To su dva klasika iz Sarajeva – predstava Ivanov reditelja Paola Magellia, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Totovi režisera Andraša Urbana, producirana u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), kao i predstava iz Mostara Noć s Aleksom čiji je režiser Ivica Buljan, a nastala je u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta.

Ovogodišnji selektor Janko Ljumović, vanredni je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i rukovodilac studijskog programa Drama i pozorište.

Djela koja pozorišta čine tako ‘našim’

Obrazlažući izbor predstava, rekao je da se ostvareni umjetnički kvalitet izvedbi referiše na repertoarsku politiku teatara, koja u postavci svjetskih klasika ne dovodi uvijek do toga da oni postaju „naši“, prenosi Fena.

„Upravo se to u slučaju Ivanova i Totova desilo. Čehovljev Ivanov Narodnog pozorišta u Sarajevu i Totovi Ištvana Erkenja, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, na najbolji način postižu taj cilj da djela dramske klasike, djela velikih svjetskih i evropskih književnosti, u rediteljskom čitanju i u izvedbi glumaca, oba pozorišta učine tako ‘našim'“, rekao je Ljumović.

Prema njegovim riječima, „'lakši’ zadatak je imao Marko Tomaš sa svojim kabareom-agonijom u tri čina“. „Čitanje grada kroz njegovog pjesnika u mediju pozorišta, svjedoči da postoje predstave koje moraju da se dese i da ispričaju priču iz duha savremenosti, da kroz poetsko nadiđu istorijsko i da je ponosna zemlja i njeni gradovi koji imaju takve književnike i klasike i savremene pisce“, dodao je Ljumović.

Izvor: Agencije