Hiljadu godina stara Biblija prodana za 38,1 milion dolara

Biblija će, nakon prodaje, biti predana Muzeju jevrejskog naroda u Tel Avivu.

'Sasunski kodeks' kupili su bivši američki ambasador i filantrop Alfred Moses i njegova porodica (Reuters)

Hiljadu godina stara Biblija na hebrejskom, najstarija za koju se zna da je gotovo kompletna, prodana je na aukciji u New Yorku za rekordnu sumu od 38,1 milion dolara, objavio je Sotheby's.

Biblija će, nakon prodaje, biti predana Muzeju jevrejskog naroda u Tel Avivu, javio je AFP.

Donirana muzeju

Sasunski kodeks (Codex Sassoon), nazvan po njegovom najpoznatijem vlasniku, Davidu Solomonu Sassoonu koji je Bibliju kupio 1929. za tadašnjih 350 funti, kupili su bivši američki ambasador i filantrop Alfred Moses i njegova porodica u ime američke neprofitne organizacije.

“Hebrejska Biblija je najutjecajnija knjiga u historiji i predstavlja temelj zapadne civilizacije. Raduje me spoznaja da pripada jevrejskom narodu”, rekao je Moses.

Sotheby's je potvrdio da je kupovina izvršena „u korist američkih prijatelja Muzeja jevrejskog naroda“ i da je donirana ovoj ustanovi.

Najskuplji historijski dokument ipak je američki Ustav

Biblija, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, prodana je nakon četiri minute nadmetanja dvojice ponuđača.

Prodaja je premašila svotu od 30,8 miliona dolara, koliko je osnivač Microsofta Bill Gates platio 1994. za Codex Leicester, rukopis Leonarda da Vincija, koji je tada bio najskuplji rukom pisani dokument ikada prodan na aukciji.

Najskuplji historijski dokument prodan na aukciji i dalje ostaje jedan od prvih rukopisa američkog Ustava kojeg je 2021. godine Sotheby's prodao za 43 miliona dolara.

Izvor: Agencije