Rijetke kolekcije Shakespeareovih drama prvi put u javnosti

U šest kolekcija bit će predstavljena prva izdanja 36 od 37 drama, koje je engleski književnik napisao; prvi put drame će biti klasificirane kao komedija, tragedija i historija.

Pet od šest primjeraka dolazi iz privatnih kolekcija, a šesti iz biblioteke Senata na Univerzitetu u Londonu (Reuters)

Šest izuzetno rijetkih kolekcija prvih izdanja drama Williama Shakespearea bit će izložene u Londonu naredne sedmice, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Na taj način obilježava se 400 godina od objavljivanja sabranih djela slavnog književnika pod nazivom First Folio, koja su izašla 1623. godine, prenio je Reuters.

Izdanja su sastavili Shakespeareovi prijatelji i objavili sedam godina nakon njegove smrti, 1616. godine.

U ta djela spada 36 od 37 drama, koje je engleski književnik napisao, a prvi put bit će klasificirana kao komedija, tragedija i historija.

„Da nije objavljen First Folio, vjerovatno da polovina cjelokupnog Shakespeareovog djela ne bi postojala. To se odnosi i na drame kao što su Macbeth, Julije Cezar, Sve je dobro što se dobro svrši“, rekla je Margaret Ford, internacionalna direktorica kuće Christie's za književnost.

Kolekcija vrijedna 10 miliona dolara

Ne zna tačno koliko je primjeraka objavljeno, ali najvjerovatnije ih je bilo 750. „Većina nije u savršenom stanju, ali ima i cjelovitih primjeraka“, navela je Ford.

First Folio je na aukciji prodan za rekordnih 9,97 miliona dolara.

Pet od šest primjeraka dolazi iz privatnih kolekcija, a šesti iz biblioteke Senata na Univerzitetu u Londonu.

„To je jedini put da javnost može na istom mjestu vidjeti šest primjeraka First Folija“, rekla je Ford. Prema njenim riječima, posljednji put su četiri primjerka bila izložena zajedno prije cijelog vijeka, na 300. godišnjicu, kada ih izložila Britanska biblioteka.

Izložba u salonu Christie's bit će upriličena u Londonu od 2. do 26. maja, poslije čega će kopije biti vraćene vlasnicima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada