Četiri multimedijalna programa u okviru Modula Memorije

Uz multimedijalnu izložbu ‘Zvukovi rata’, koju prati panel diskusija, bit će predstavljena fotomonografija ‘Sarajevo 1992 – 1996’, te prikazan film ‘Transforming Tomorrow’.

Italijanski fotograf Enrico Dagnino svoj je prikaz opsade objedinio u monografiji 'Sarajevo 1992 - 1996' (Festival MESS - Ustupljeno Al Jazeeri)

U programu ovogodišnjeg Modula Memorije ove će sedmice, u dva dana, biti upriličena četiri multimedijalna programa, najavio je Internacionalni teatarski festival MESS.

Multimedijalna izložba „Zvukovi rata“ (Sound Lifeline), bit će otvorena u srijedu, u Historijskom muzeju BiH, a dan poslije bit će upriličena tri programa. U Historijskom muzeju prvo će biti održana panel diskusija na temu „Zvukovi rata“, a kasnije toga dana u Fondu Memorijala Kovači bit će upriličena promocija fotomonografije Sarajevo 1992 – 1996, te potom u istom prostoru prikazan dokumentarni film Transforming Tomorrow.

Izložbu „Zvukovi rata“ organizira International Burch University kroz „B-Air“ projekt pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Izložba uključuje istraživačke, kao i umjetničke komponente koje se bave zvučnim sjećanjem na rat. Na osnovu svjedočanstava 15 svjedoka i svjedokinja, projekt i izložba istražuju odnos između zvuka, prostora, sjećanja i rata. U okviru izložbe, bit će predstavljena tri umjetnička rada koja su bazirana na istraživačkom dijelu projekta: Simfonija Opsade, elektro-akustična kompozicija Harisa Sahačića; Mir, zvučna izvedba Mirsade Zećo; Pripovijedanje o opsadi, dokumentarni film Lejle Odobašić Novo i Emira Klepe.

Dan kasnije, tokom panel diskusije, detaljno će biti predstavljen istraživački okvir projekta kao i umjetničke komponente. U okviru panela govorit će ​​i međunarodni stručnjaci iz područja studija zvuka, te partneri iz projekta „B-Air“, Heikki Uimonen sa Univerziteta istočne Finske, Saška Rafek Perko sa Radiotelevizije Slovenije i Giorgos Samantas iz TwixtLaba iz Grčke.

Fotomonografija o opsadi Sarajeva

Fotomonografija Sarajevo 1992 – 1996, koja će također biti predstavljena u četvrtak, obuhvata djela italijanskog fotografa Enrica Dagninoa. U pitanju je knjiga fotografija koja sadrži više od 100 fotografija iz perioda opsade Sarajevo. Knjiga je vrlo direktan i vizuelni dokument o gradu Sarajevu i njegovim ljudima tokom opsade, popraćen Dagninovim bilješkama i crtežima iz tog vremena, a uz tekstove Džemila Hodžića, Nihada Kreševljakovića i Enrica Martija.

„Ovo je bolno svjedočanstvo brutalne opsade iz objektiva fotoreportera koji je bio dio nas u tim teškim vremenima. Ovo su mnogo više od slika sukoba. One su svjedočanstvo o empatiji čovjeka koji je oprezno hodao među nama i svjedočio boli i patnji koju smo pretrpjeli. Osjetio je ono što smo mi osjećali i zabilježio to sa tačnošću, iskrenošću i ljubavlju“, napisao je Džemil Hodžić o monografiji.

Posljednji program Modula Memorije u ovoj sedmici bit će projekcija dokumentarnog filma Transforming Tomorrow, reditelja Dine Mustafića. U pitanju je film ironičnog naslova, a predstavlja radni moto multinacionalne kompanije Mittel Steel sa svojim postrojenjima u Bosni i Hercegovini. Beskrupulozni u profitu, godinama „prikrivaju“ svojim radovima tragove zločina u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora iz rata ’90-ih.

Izvor: Agencije