Godinu i po nakon ubistva snimateljice nastavlja se snimanje filma ‘Rust’

Snimateljica Halyna Hutchins je podlegla povredama nakon što je ustrijeljena vatrenim oružjem kojim je rukovao Alec Baldwin, producent i glavna zvijezda filma.

Bude li proglašen krivim, Baldwinu prijeti do 18 mjeseci zatvora i novčana kazna od 5.000 dolara (AP)

Snimanje filma Rust, s Alecom Baldwinom u glavnoj ulozi, bit će nastavljeno u četvrtak, 18 mjeseci nakon što je snimateljica Halyna Hutchins smrtno stradala na setu vesterna, objavili su producenti.

Snimanje će se odvijati na lokaciji Yellowstone Film Rancha u Montani. Prije nesreće se snimalo na lokaciji Bonanza Creek Rancha blizu grada Santa Fe, u Novom Meksiku, javljaju agencije.

Halyna Hutchins (42) je podlegla povredama u oktobru 2021. nakon što je ustrijeljena vatrenim oružjem kojim je rukovao Baldwin, producent i glavna zvijezda filma.

Glumac, koji je tada ubio Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu, kazao je kako mu je rečeno da u pištolju Colt. 45 nema pravih metaka. Optužen je za ubistvo iz nehata i izjasnio se da nije kriv.

Pod istom je optužbom Hannah Gutierrez-Reed, odgovorna osoba za oružje na setu.

Budu li proglašeni krivima, prijeti im do 18 mjeseci zatvora i novčana kazna od 5.000 dolara. Preliminarno ročište bi trebalo započeti u maju.

Zabranjena upotreba bilo kojeg oblika municije

Dave Halls, koordinator za sigurnost i pomoćnik redatelja filma, koji je Baldwinu predao napunjeni pištolj, s tužiteljima je dogovorio nagodbu. Priznao je krivicu i prošli je mjesec osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne.

„Iz produkcije je kazano da će na setu odsad biti zabranjena upotreba bilo kojeg oblika municije“, rekla je AFP-u Melina Spadone, advokatica za Rust Movie Productions. Podsjetila je da su „pravi meci, bojeva municija oduvijek zabranjeni na setu“.

Matthew Hutchins, suprug ubijene snimateljice, odsad će biti izvršni producent filma Rust, a Bianca Cline će preuzeti dužnost snimateljice. U produkciju se vraća i reditelj Joel Souza, koji je ranjen u pucnjavi.

Producenti su angažirali Garyja Jensena i Paula Jordana koji će na setu biti zaduženi za sigurnost.

Nesreća je izazvala šok u Hollywoodu i rezultirala pozivom javnosti na potpunu zabranu korištenja pravog oružja na snimanjima.

Stručnjaci iz filmske industrije tvrde da otprije postoje stroga sigurnosna pravila, no da ih se često zanemaruje, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada