‘Trenutak sna’, film o YU grupi na FEST-u

Dokumentarac ‘YU grupa – Trenutak sna’ je priča o bendu koji je nadživio zemlju po kojoj je dobio ime, ali i priča o porodici, jer prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa Jugoslavijom.

YU grupa je nastala 1970. godine i nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime (Tanjug)

Premijera dokumentarnog filma YU grupa – Trenutak sna, reditelja Darka Lungulova, bit će održana u četvrtak na 51. FEST-u, kao dio programske selekcije „FEST Fokus“, javio je Tanjug.

Projekt je neplanirano sniman sedam godina, a montiran duže od dvije godine, a u toj rokenrol sagi je stalo 80 godina života, preko 60 godina sviranja rokenrola, 52 godine postojanja YU grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Dugometražni dokumentarac YU grupa – Trenutak sna je priča o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici, jer priča prati trojicu braće Jelić (Dragi, Žika i Rade) koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, tokom 1940-ih godina.

„Ideja za film se rodila sasvim spontano u početku, a kasnije je bilo smišljeno. Naime, jednom prilikom na nekoj zabavi, rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura mi je otkrio da je veoma uzbuđen jer je uskoro koncert YU grupe, koja je tada slavila 45 godina karijere. Odmah sam poželeo da snimim taj koncert i da više on bude moj lični poklon grupi kao njen veliki fan. Ali, onda sam shvatio da ne treba da se zadržimo samo na tom koncertu u Hali sportova“, rekao je režiser o nastanku filma.

Prema njegovim riječima, „nema toliko arhive o bendu YU grupa, što se tiče koncerata ili nastupa“, pa je istraživanje zahtijevalo pretragu po arhivi „Filmskih novosti“ i RTS-a, te pronaći snimke iz Londona iz perioda kada su tamo boravili.

Sedam godina snimanja

Živorad Žika Jelić je izjavio da će na premijeri biti u istom stanju raspoloženja kao i svi u publici, te da se nada da će sve proći uspješno.

„Turneja je lagana stvar, tu se sve već unapred zna šta će se dešavati. Godinama unazad to znamo. U početku je sa Darkom na našim turnejama bilo neobično, da kažem – trpeljivo, a pomalo nekako i nervozno. Prvo, nismo znali šta nas čeka. Onda kad je krenuo da nam kači neke bubice i da putuje sa nama, da provodi vreme u kombiju, na koncertu, posle koncerta, u hotelu, gde god mi idemo, kreće i on sa nama. Mi imamo svirku u Zagrebu, eto i njega, samo kaže da će da ide, ovamo, onako. Pitao sam se – gde će ovaj čovek više toliko. I tako sedam godina, ali kasnije smo se privikli“, rekao je Žika Jelić i napomenuo da očekuje od reditelja i neke nove projekte u vezi YU grupe, pa da krenu ponovo u snimanja.

„Taman smo naučili i da glumimo u filmu, tako da bi reditelj mogao dalje da nas angažuje. Ovo je zaista jedno sjajno iskustvo, koje nema veze sa sviranjem. Prisustvo reditelja je tu bilo zanimljivo“, prepričavao je anegdote pjevač i gitarista benda, Dragi Jelić.

Njihov nećak Petar Jelić zahvalio se reditelju što mu je pružio priliku da „svojom gitarom oboji muziku filma“ za koji kaže da je „ovekovečio jedno vreme, jednu zemlju i istakao jednu divnu stvar za sve generacije, koja se zove rokenrol“.

U filmu učestvuju – Žika, Dragi, Rade i Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević, Peca Popović, Siniša Škarica, Aleksa Jelić, Žikine ćerke Ana i Tamara…

Izvor: Agencije