‘Svijet mogućnosti’ uključuje osobe s poteškoćama u razvoju u umjetničke projekte

Cilj projekta ‘Svijet mogućnosti’ je da se publici, kroz umjetnički izraz, približi svijet osoba s poteškoćama u razvoju te učini ih vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu.

"Svijet mogućnosti" će kroz dvosmjernu razmjenu uključiti umjetnike, eksperte te osobe s poteškoćama u razvoju i njihove porodice, navode iz East West Centra

Podržan u okviru programa Evropske unije Kreativna Evropa, projekt pod nazivom Svijet mogućnosti (Enabled theatre) ima za cilj uključivanje osoba s poteškoćama u razvoju u umjetničke projekte.

U međunarodnoj koprodukciji ovog projekta, koji će kroz dvosmjernu razmjenu uključiti umjetnike, eksperte te osobe s poteškoćama u razvoju i njihove porodice, učestvuju East West Centar Sarajevo, JU “Grad teatar” Budva, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Plesni centar “Tala” Zagreb.

Ovaj projekt, također, obuhvaća i online platformu enabledtheatre.com.

Cilj projekta je da se publici, kroz umjetnički izraz, približi svijet osoba s poteškoćama u razvoju i učini ih vidljivijim i zastupljenijim u današnjem vremenu, saopćeno je iz East West Centra.

Podizanje društvene svijesti

Namjera predstave je, također, podizanje društvene svijesti o značaju i zaštiti osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica.

“Jedno društvo je jako onoliko koliko su snažni i zaštićeni najranjiviji među nama. Potrebno je mnogo veće razumijevanje osoba s poteškoćama u razvoju i njihovih porodica. U predstavi će igrati profesionalni glumci, a gotovo cijelu godinu prije premijere predstave održavaćemo radionice u Budvi, Sarajevu i Novom Sadu sa osobama s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama i ekspertima”, kaže reditelj predstave i direktor East West Centra Sarajevo Haris Pašović.

Svijet mogućnosti nije socijalni projekt, to je umjetnička predstava, pozorište. Bitno je da se u pozorištu govori o ovoj temi. Predstava će nakon premijere imati regionalnu turneju”, dodaje Pašović.

Izvor: Agencije