Film o Mirzi Delibašiću u konkurenciji za nagradu Goya

Nagrada Goya najznačajnija je španska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i nauka.

Mirza Delibašić bio je jedan od najboljih košarkaša u generaciji koja je dominirala Evropom i svijetom (Arhiva)

Dokumentarni film Shooting for Mirza, o životu košarkaša Mirze Delibašića, najboljeg bosanskohercegovačkog sportiste svih vremena, nominovan je u osam kategorija španske filmske nagrade Goya, javlja Fena.

Nagrada Goya najznačajnija je španska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i nauka. Dodjela te prestižne nagrade, 37. po redu, bit će upriličena 11. februara u Palacio de Congresos y Exposiciones Auditorio Andalucía.

Scenario za film je napisao Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, produkcijske kuće su Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma je Juan Gautier.

Film o Delibašiću premijerno je prikazan u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena

Mirza Delibašić bio je jedan od najboljih košarkaša u generaciji koja je dominirala prostorima bivše Jugoslavije i cijelom Evropom i svijetom. Osvojio je vrh Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta i olimpijski prvak u dresu reprezentacije Jugoslavije.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao gotovo 14.000 koševa. Bio je i jedna od zvijezda Real Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate.

U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Kao selektor ostvario najveći uspjeh bh. košarke

Kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 8. decembra 2001. godine.

Izvor: Agencije